Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs

Niet volgens het boekje - deel 2

Pascal Stroeken, STONE | maandag 4 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 803x

In mijn blog van 23 mei vertelde ik over een nestkast die gedeeld werd door twee vrouwen, zusterlijk broedend op acht eieren. Hoe ging het verder? En hoe zit het met die man in kwestie? Die blijkt er ook een opmerkelijk verleden op na te houden … Vandaag het vervolg.

Hoe zat het ook al weer

Nog even het geheugen opfrissen (zie ook de blog van 23 mei):

Op 28 april troffen we in een Zieuwentse nestkast een broedend vrouwtje op vijf eieren. Drie weken later, op 19 mei, zaten in de nestkast twee broedende vrouwen op maar liefst acht eieren. In de wetenschap dat er ook een man in het spel is (waarover later meer) was de grote vraag hoe dit zou aflopen. Zouden de eieren bevrucht zijn en uitkomen?

Zesling

Welnu, zaterdag bezochten we dat nest weer. We troffen de beide dames niet thuis, maar tot onze verbazing telden we wel maar liefst … zes jonge steenuiltjes! De andere twee eieren waren niet uitgekomen.

Dit was voor het eerst in ruim 30 jaar onderzoek dat wij in een nest met twee vrouwen, jongen hebben aangetroffen. Want zoals ik vorige keer al schreef: meestal komen van zulke "dubbellegsels" de eieren niet uit.  

Grootteverschil

Wat echter direct opviel was het grootteverschil tussen de jongen, zoals u op de foto kunt zien. Drie jongen waren beduidend groter dan de andere drie. De gewichten van de drie grootsten lagen op 67,6 , 60,7 en 60,1 gram. Dit drietal schatten we op grond van hun gewicht en uiterlijk op een leeftijd van een dag of 7 à 8. De andere drie waren met 41,2 , 32,2 en 31,1 gram een stuk lichter, met een geschatte leeftijd van 4 à 5 dagen.

Grote kans dat u nu hetzelfde denkt als wij: zou het kunnen dat het ene drietal de kinderen zijn van de ene vrouw, en het andere drietal van de andere vrouw?

Die theorie kan kloppen met onze waarnemingen. Op 28 april zat de "eerste dame" op vijf eieren te broeden, vermoedelijk haar eigen eieren. Daarvan kunnen er drie zijn uitgekomen, en twee niet. Dat zijn dan de drie grootste jongen. De tweede vrouw heeft er vervolgens drie eieren bijgelegd, die allemaal zijn uitgekomen: de drie kleinste jongen.

Uiteraard zijn wij benieuwd of deze theorie klopt en we zijn voornemens om over twee weken, als we de jongen kunnen ringen, van elk jong enkele borstveertjes af te nemen voor de ultieme DNA-verwantschapstest: is er inderdaad sprake van halfbroers en -zussen? Een spannend vervolg!

Man moet aan de bak

Maar eerst zijn we natuurlijk gewoon benieuwd hoe het verder verloopt in dat nest. Groeien de jongen voorspoedig op met twee moeders. En vooral ook: kan man zijn taak aan? Afgelopen zaterdag lagen er in de voorraadhoek de resten van drie muizen. Het feit dat er zelfs met zes koters en twee veeleisende vrouwen (leer ons de steenuilenvrouwen kennen…) prooien op voorraad liggen, lijkt erop te wijzen dat zijn mannentaak hem vooralsnog goed af gaat.

Over man/vader gesproken … daar valt ook het één en ander over te vertellen.

Van moederskind …

De man/vader in kwestie is, zeer vermoedelijk, de man die al sinds 2016 in die nestkast leeft. Laten we hem, om privacy redenen, .084 noemen, naar de eindcijfers van zijn ringnummer. Man .084 troffen we bij een controle in januari 2018 in de nestkast aan. Helaas hebben we man tijdens dit voorjaar niet kunnen controleren, maar grote kans dat het dus .084 is die de man en vader van het grote dubbelgezin is.  

Deze man .084 is geen gewone man. Hij is namelijk zelf in die Zieuwentse nestkast geboren, in 2014. Sinds 2016 bewoont hij zijn ouderlijk huis. Komt wel vaker voor, ook bij mensen, hoor ik u denken. Ja, maar pikant detail is dat hij in 2016 en 2017 een paar vormde met … jawel, zijn eigen moeder (vrouw .461). Samen kregen ze in 2016 drie jongen die in goede gezondheid uitvlogen.

Vorig jaar, 2017, kende echter een vreemd verloop. Het begon allemaal zoals in 2016, met eind april vrouw/moeder .461 broedend op 3 eieren en man/zoon .084 als partner. Tijdens dat broedseizoen 2017 is vrouw .461 plotsklaps uit beeld verdwenen. Half mei troffen we namelijk een nieuwe vrouw aan (.191) die het nest had overgenomen en vier eieren legde, waaruit uiteindelijk half juli twee jongen uitgevlogen.

… tot polygynist

Die nieuwe vrouw .191 uit 2017 is vermoedelijk in het vroege voorjaar van 2018 verongelukt (zij is met zekerheid niet één van die twee dames). Onze man .084 ging wederom op partnerjacht en de rest is geschiedenis: hij eindigde als een ware polygynist* met twee vrouwen. En zes kids.

 

Wat had ik dat nest graag voor de webcam gezien …

 

* ik weet niet of dit een goed Nederlands woord is, maar als er sprake is van meerdere vrouwen bij één man dan noemt men dit polygynie of veelwijverij

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs