Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De prooiaanvoer stokt: waar is man?

Bernice Goffin | vrijdag 8 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 710x

Vandaag zou het weer tijd worden voor een update over de prooiaanvoer. We zien interessante ontwikkelingen in de prooiaanvoer en het leek allemaal prima te gaan met de hoeveelheid prooien, maar vannacht zagen we opeens een zorgelijke ontwikkeling: waar is man kerkuil?
Het percentage per prooisoort in de periode van 25 april tot 7 mei. In totaal zijn er in deze periode 54 prooien gebracht.

Een evenwichtig dieet…

In de bovenstaande grafiek is een aanzienlijk verschil te zien in de soorten aangevoerde prooien met mijn vorige blog, ongeveer 2 weken geleden. We zien meer woelmuizen en minder spitsmuizen; een positieve ontwikkeling aangezien woelmuizen een stuk voedzamer zijn. Het lijkt er dus op dat het de goede kant opgaat met de woelmuizen. Mogelijk heeft het iets nattere weer in combinatie met het maaien van delen van het land hiermee geholpen.

 

… Maar gestokte prooiaanvoer

In de onderstaande grafiek zijn het aantal prooien en totale gewicht van de prooien per nacht te zien. Het is tot nu toe prima gegaan met de aanvoer. Na een klein dipje begin mei wist man de dagen daarna toch weer een goede hoeveelheid prooien aan te brengen. Tot 7 mei. Hier zien we opeens nog maar één aangevoerde prooi. Afgelopen nacht is er zelfs geen enkele prooi gebracht en is man kerkuil ook helemaal niet meer gezien. Wat is er aan de hand?

 

Raadsels

Dat is helaas moeilijk te zeggen. We zien de laatste tijd wel regelmatig een vreemde kerkuil in de hooiberg, maar kerkuilen zijn niet echt vechtersbazen, dus de kans dat onze man is verdreven of verwond door deze uil is klein. Wel is het mogelijk dat deze vreemde uil, door de afwezigheid van man, zijn kans schoon ziet om dit territorium eens wat beter te bekijken. Eén nacht afwezigheid van man hoeft niet per sé te betekenen dat er iets ergs is gebeurd, maar het is wel vreemd. Het wordt spannend om te zien of man vannacht weer terugkeert met prooien.

 

Geen zorgen om vrouw nodig

We hoeven ons geen zorgen te maken dat vrouw kerkuil verhongert: zo ver zal ze het niet laten komen. Als ze het te bont vindt worden zal ze het legsel verlaten om zelf eten te zoeken. Dat zou natuurlijk wel jammer zijn voor dit legsel, maar dan heeft vrouw kerkuil in elk geval kans om weer aan te sterken voor een eventueel volgend legsel. Maar zo ver is het nog lang niet. Man kan zomaar terugkeren vannacht. Hij zal dan wel een goed excuus klaar moeten hebben liggen voor vrouw. En een flinke prooi natuurlijk.

Het aantal prooien (linker-as) en totaalgewicht aan prooiaanvoer (rechter-as) per dag in de periode van 25 april tot 7 mei.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs