Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Veldmuizen uit het veld geslagen?

Bernice Goffin | zondag 26 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 818x

Zo, eindelijk tijd voor de prooiblog! Want ja, over die prooien valt aardig wat te vertellen. We zien een aanzienlijk verschil in de prooiaanvoer met vorig jaar, en ook een aanzienlijk verschil met bestaande literatuur over kerkuilenprooien. Wat is er aan de hand?
Het percentage per prooisoort in de periode van 8 tot 24 april. In totaal zijn er in deze periode 113 prooien gebracht.

Toegespitst op spitsmuizen

In de bovenstaande grafiek is het percentage per prooisoort tot nu toe te zien. Wat gelijk opvalt is het hoge percentage spitsmuizen. Kerkuilen lusten spitsmuizen wel, in tegenstelling tot veel andere dieren, maar zo een hoog aantal spitsmuizen is ongewoon. Spitsmuizen zijn immers een stuk kleiner dan andere prooisoorten en het is dus minder efficiënt om ze te vangen: je hebt er veel meer van nodig.

 

De veldmuizen zijn zoek

Literatuur over kerkuilen en data uit voorgaande jaren wijzen erop dat de veldmuis, een woelmuissoort, het lievelingskostje is van de kerkuil. Deze zijn circa 2x zo zwaar als een spitsmuis en komen meestal veel voor in de leefomgeving van de kerkuil. Waarom is het aandeel woelmuizen (waaronder de veldmuizen dus vallen) dan zo laag bij onze kerkuilen? Het vermoeden is dat de muizenstand momenteel nogal laag is. Dat is niet alleen te zien bij de kerkuilen, maar bijvoorbeeld ook bij onze Beleef de Lente steenuilen, die in dezelfde regio wonen.

 

Alternatieven

Man kerkuil moet dus gedwongen op zoek naar alternatieven. Gelukkig wonen onze kerkuilen in een erg gevarieerde omgeving met veel verschillende prooisoorten. De spitsmuizen lijken het voorlopig nog goed te doen in de omgeving, dus onze man kan de overschakeling prima maken.

 

Prooigewichten

In de onderstaande grafiek heb ik, net als in mijn blog van dinsdag, het aantal prooien per dag uitgezet. Dit keer heb ik echter ook, zoals te zien in de rechter-as van de grafiek, het gemiddelde gewicht van alle prooien per dag uitgezet*. Vrouw kerkuil heeft genoeg aan circa 70-80 gram vlees per dag en dat zit op vrijwel alle dagen gewoon goed (enkele dagen wat minder is ook geen probleem). Wel zou ze, gezien de relatief kleine hoeveelheid woelmuizen, dit jaar voor een wat kleiner legsel kunnen kiezen.

 

Waardevol onderzoek

Hopelijk heb ik jullie in dit blog laten zien hoeveel we wel niet kunnen leren van alle data die door onze vrijwillige onderzoekers wordt verzameld. Applaus dus voor onze toegewijde onderzoekers! Wil je zelf ook eens meedoen aan dit waardevolle onderzoek? Dat kan! Lees in dit blog hoe je kan helpen. Vind je het lastig om de verschillende prooisoorten uit elkaar te houden? Geen probleem: onze clipmaker Ed heeft een speciaal filmpje gemaakt waarin de verschillen tussen prooien duidelijk worden weergegeven. Zo kunnen we samen steeds meer leren over deze bijzondere vogel. Houd mijn toekomstige blogs in de gaten voor meer resultaten van dit leerzame onderzoek!

 

* Gemiddelde prooigewichten gebaseerd op het artikel ‘Wat weegt die muis; gewichten intacte muizen’ door Ronald van Harxen en Pascal Stroeken in het blad Uilen (2019). Prooikeuze van de kerkuil gebaseerd op het artikel ‘Prooidierkeuze Kerkuil in de Achterhoek en de Liemers’ door M.J.A. Hageman in het blad Uilen (2013).

Het aantal prooien (linker-as) en totaalgewicht aan prooiaanvoer (rechter-as) per dag in de periode van 8 tot 24 april.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs