Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De indringster

Bernice Sepers | woensdag 28 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 501x

Ondanks dat er nog geen kuikens zijn en onze koolmeesvrouw voornamelijk aan het broeden is, gebeuren er toch genoeg spannende dingen in en rond de nestkast. Zo zien we dat de nestkast op 26 april bezocht wordt door een vreemd koolmeesvrouwtje. Een indringster! Waarom deed ze dit?

Interesse in onze koolmeesman?

Het is allemaal heel goed te zien in dit clipje. Wat deed die vreemde vrouw daar? Een mogelijkheid is dat de vreemde vrouw werd aangetrokken door de zang van ons koolmeesmannetje. Zoals Abe al schreef zijn koolmezen niet 100% monogaam, dus het is best mogelijk dat de vreemde vrouw in een nabijgelegen territorium broedt en een deel van haar eieren door onze koolmeesman laat bevruchten. Ik heb zelfs wel eens meegemaakt dat een koolmeesman de biologische vader bleek van de kuikens in twee naastgelegen nestkasten. Interessant is dat deze man voor de kuikens in één nestkast zorgde en de kuikens in de andere nestkast links liet liggen. Er zijn genoeg nestkasten in de buurt van de nestkast waar wij nu naar kijken, dus wie weet hoe de verhoudingen liggen en hoe actief onze koolmeesman is…

 

Een nestkast voor volgend jaar

Een andere mogelijkheid is dat deze vreemde vrouw het broedsel bekeek om informatie te verzamelen. Er zijn vogelsoorten, zoals de bonte vliegenvanger, die geregeld broedsels van soortgenoten bezoeken en dan met name grote en succesvolle broedsels. Mogelijk doen zij dit om alvast voor het jaar daarop te bepalen wat een goede plek zou zijn om te broeden. Ik heb wel eens bijgehouden hoe vaak koolmeesouders hun jongen voerden en af en toe hing er dan ook ineens een onbekende koolmees aan de nestkast. De vreemde koolmeesvrouw is dus zeker niet de enige die in nestkasten kijkt, dus wie weet verzamelen koolmezen ook wel informatie door naar andere broedsels te kijken.

 

Speculatie

Helaas zullen we nooit achter de precieze reden komen waarom die vreemde koolmeesvrouw op dat moment onze Beleef de Lente nestkast bezocht. Ik kan hier dus enkel over speculeren. Wat de reden ook was, onze koolmeesvrouw was er absoluut niet van gediend en ze joeg de vreemde vrouw dan ook meteen weg. Ik ben benieuwd of ze nog terugkomt, jullie ook?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs