Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Muizenfestijn rond de kast in 2021

Door Mark Hessels

De hooiberg lonkt, hoogste tijd uiltjes 🦉🦉

Mark Hessels | zaterdag 23 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 489x

Door het kleine drama rondom K4 zouden we bijna vergeten hoe deze week ook alweer begon. Dit werd de week dat de jonge uilen eindelijk de hooiberg in zouden gaan. Hoe zit het daar dan mee eigenlijk ?

De tunnel is bijna klaar

K2 en K3 lijken te hebben besloten om de kast ongezien te verlaten. Ze hebben hiervoor een indrukwekkende kuil in de bodem gegraven, maar stuitten uiteindelijk toch op de houten bodem. Tja, dan toch maar gewoon via de uitvliegopening ? Gelukkig ligt de flinke berg bodemmateriaal die ze uit de kuil hebben gegraven niet voor het gat. 

 

Maar gaan ze wel deze week ?

Mijn voorspelling dat ze deze week nog wel eens in de kast konden blijven (zie dit eerdere blog voor details waarom) kon nog wel eens gaan kloppen, hoewel K2 donderdagavond wel vervaarlijk ver uit het gat leunde.

In de kast zelf is nu alleen maar nog meer ruimte ontstaan; deels door het wegvallen van K4 en deels door de enorme leefkuil die er bij gekomen is. Daar staat tegenover dat de erg magere prooi-aanvoer van afgelopen nacht de verleiding om dan toch maar naar buiten te gaan alleen maar groter zal hebben gemaakt.

Het zal dus nog even een paar dagen spannend blijven wanneer ze nu echt de stoute schoenen aantrekken. Om die tijd een beetje dragelijk te maken hieronder alvast een …..

 

Sorry, maar ik moet je nu echt even onderbreken….

Ja en tot zover het blog dat ik klaar had gezet voordat ik gisterenavond vleermuizen ging inventariseren. Toen ik rond 23:00 terug kwam was mijn BdL Whatsapp ontploft en stond het hele clubhuis op tafel te dansen: K2 was de kast uitgevlogen en aan zijn eerste verkenning van de hooiberg begonnen, terwijl K3 aan een stuk door bleef schreeuwen. Om aan te moedigen ? Van verontwaardiging waarom hij nou opeens weg ging, terwijl de kuil net af was ? Of van de stress vanwege deze plotseling wel hele grote verandering ?

Ondertussen was K2 zichtbaar aan het genieten van al deze vrijheid, maar hij begon ook al snel terug te verlangen naar de geborgenheid van de kast en al helemaal toen K3 keurig gevoerd werd in de kast terwijl hij daarbovenop zat en gewoon werd overgeslagen.

De eerste keer terug de kast in is een complexe vaardigheid die veel gevoel en timing vraagt, maar ik vond K2 sowieso verrassend goed vliegen en landen. Dat hebben we voorgaande jaren echt wel anders meegemaakt met harde crashes tijdens mislukte noodlandingen. Uiteindelijk kreeg K2 het zelfs voor elkaar om vliegend (in plaats van klimmend) de invliegopening te bereiken om de rest van de nacht bij te komen van al deze nieuwe indrukken.

Een prachtige clip gaat dit ongetwijfeld allemaal laten zien en tot die tijd hieronder alvast de beelden van de maiden flight van K2.

De clip staat inmiddels ook online 😍, bereikbaar via deze link.

K2's eerste vlucht: (1) de afsprong (2) de landing in de hooiberg (3) de landing terug in de kast (4) welkom terug door K3

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs