Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De eier(f)luisteraar

Mark Hessels | vrijdag 28 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 168x

Er wordt wat afgespeculeerd over al die eieren in al die nesten, maar uiteindelijk is er natuurlijk maar een iemand die echt weet hoe het er voor staat en dat is de eier(f)luisteraar. Toevallig trof ik hem deze week en ik heb hem het hemd van het lijf gevraagd, maar of het echt veel heeft opgeleverd
Nog één keer dan, omdat het zo'n mooi overzicht geeft (bron foto: onbekend)

Ja, misschien zus of misschien zo….

Zoals zo vaak als je een echte expert spreekt is het nog niet zo eenvoudig om die tot ferme uitspraken te verleiden. Ze weten gewoon dat het zo vaak weer net iets anders kan gaan dat ze daarom maar flink wat slagen om de arm houden. Maar wij willen gewoon weten waar we nu aan toe zijn. Gaan we nu vandaag kuikens zien of niet ? Kan ik vanavond nog naar de bioscoop of moet ik alles afzeggen, want de kuikens komen eraan; dat soort duidelijkheid.

 

Zal ik het dan maar zelf proberen ?

Nou, met gevaar voor permanent beschadigde reputatie, ga ik dan toch zelf maar een poging wagen. Ik heb de embryo-kaart er nog één keer bij gepakt. Belangrijk om te onthouden was dat er ongeveer anderhalve dag tussen twee opeenvolgende plaatjes zit. Als je wil weten hoe het ook al weer precies werkt, moet je het blog van vorige week nog even erbij pakken.

Het mooie is dat inmiddels bij het verschijnen van dit blog (28 april 07:00) alle 7 eieren op de laatste twee rijen van de kaart zijn aangekomen. Daarom heb ik de eerste twee rijen ook maar weggelaten. Dus E7 zit ongeveer in het vakje linksboven (om heel eerlijk te zijn zit ie er eigenlijk nog net niet) en E1 zit in het voorlaatste vakje. En de rest van de eieren zit daar uiteraard tussenin, met bijna gelijke tussenposes.

En in de tabel zie je net als in het vorige blog de leeftijd van de embryo’s in dagen. In de linkse kolom de leeftijd bij het verschijnen van het blog en in de rechtse kolom op het moment dat E1 de gemiddelde leeftijd heeft bereikt waarop de kerkuileieren hier uitkomen (31,9 dagen).

Dus als E1 zich lekker gemiddeld gedraagt dan komt ie zondagochtend rond het ontbijt tevoorschijn, maar een hele snelle kunnen we vanaf vrijdag 28 april zelfs al verwachten en wat we sowieso kunnen gaan merken is dat het gebrabbel vanuit en tegen het ei ieder moment zal gaan beginnen.

Dus bioscoop wel of niet vanavond ? Ik zou de popcorn ophalen en lekker thuis voor het scherm gaan zitten, want voordat je het weet heb je iets gemist.

 

De eerste indrukken van het pasgeboren kuiken

Tja en dan staat E1 daar straks opeens in die grote boze wereld buiten zijn veilige kalkbolletje, wat zou er dan allemaal door hem/haar heen gaan ?

Ik dacht nog een leuk idee voor dit blog te hebben. Ik wilde beschrijven hoe een kuiken zijn eerste indrukken zou ervaren als hij/zij net uit het ei zou zijn. Maar in de chat een paar dagen geleden werd er opeens gesproken over een oud blog waar dat al een keer in was gedaan. Balen zeg, was er iemand al eerder met mijn idee vandoor gegaan. Toch maar eens teruggezocht wie dat dan was, bleek ik het zelf geschreven te hebben…..

Nou om niet in herhaling te vallen stel ik voor dat degene die zich dat ook niet herinnerde het blog van vorig jaar nog maar eens leest. Via deze link kom je er vanzelf.

 

En nu dus popcorn bestellen, luie stoelen klaar zetten, gordijnen dicht en de komende 13 dagen lekker voor het scherm zitten. Geniet ervan !

Nog even volhouden V. Maar na K1 moet je nog wel een dag of dertien....

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs