Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

De eerste stappen richting zelfstandigheid

Saskia Wijte | zondag 10 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 304x

De drie jonge visarenden groeien als kool. De term "puber" past inmiddels een stuk beter dan "kuiken" en ons trio is druk bezig met de eerste stappen richting zelfstandigheid.

Het broedseizoen is al een aardig eind op weg. Intussen zijn onder andere de jonge torenvalken, slechtvalken en merels van de andere webcams uitgevlogen Op naar zelfstandigheid en een eigen territorium. Onze visarenden beginnen intussen al behoorlijk uit de kluiten gewassen pubers te worden, en ook voor hun komt zelfstandigheid langzaam maar zeker steeds dichterbij.

Gemiddeld

  • vliegen jonge visarenden uit na ongeveer 50 dagen,
  • voeren de ouders de jongen na het uitvliegen nog zo'n 30 tot 60 dagen,
  • en ligt het moment van uitvliegen ergens eind juli

Maar Beleef de Lente zou Beleef de Lente niet zijn zonder spannende plottwist en uitschieters naar beneden of naar onder. Dus misschien vinden deze drie pubers het nog heerlijk in hotel papa en mama en zitten ze er over een maand nog. Of nemen ze volgende week ineens de vleugels.

Wanneer zelfstandig

Jonge visarenden zijn niet van de ene op de andere dag klaar voor een zelfstandig leven. Hier gaat een heel proces aan vooraf en dat proces is nu druk bezig. In eerste instantie zorgen de ouders fulltime voor bescherming en voedsel. De gevangen vissen worden verdeeld in kleine hapklare hapjes en de jongen worden gevoerd. Inmiddels zien we onze jongen al zelfstandig eten en happen nemen van aangeleverde vissen. Ook oefenen ze druk met de vleugels. Alles in voorbereiding op de grote dag voor ons als kijkers: het uitvliegmoment.

Zodra ze uitvliegen zijn ze nog niet meteen in staat om zelf vis te vangen. Dat doen de ouders nog voor ze, terwijl de jongen oefenen met hun eerste duikvluchten. Ook moeten de jongen leren waar ze kunnen schuilen en waar ze kunnen slapen. Pa en ma nemen de jongen daarom nog een tijdje mee op sleeptouw tot ze dit steeds beter onder de knie krijgen en op een gegeven moment hun eigen territorium en voortplantingsplek hebben.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs