Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De cijfers in

Bernice Goffin | dinsdag 21 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 986x

In mijn vorige blog noemde ik dat er veel prooi wordt aangevoerd voor de kuikens. Maar hoeveel precies? Dankzij een aantal zeer toegewijde kijkers die meedoen aan het onderzoek hebben wij het antwoord! In dit blog zal ik de cijfers van de prooiaanvoer induiken.
Foto door André Eijkenaar

Prooiaanvoer opgeschroefd

Als ik de cijfers van de afgelopen week (13 t/m 19 mei) vergelijk met de cijfers van de week ervoor (6 t/m 12 mei) is te zien dat de prooiaanvoer aanzienlijk is gestegen. In de week van 6-12 mei werden er gemiddeld negen prooien per nacht aangevoerd. In de afgelopen week, van 13-19 mei, zien we dat er intussen al gemiddeld veertien prooien per nacht worden aangevoerd. Man kerkuil doet dus goed zijn best! Hoewel, man is nu niet meer de enige die met de eer van de prooiaanvoer mag strijken…

 

Vrouw doet weer mee

Iets wat we de afgelopen week ook hebben gezien, is dat vrouw er ’s nachts af en toe een tijdje tussenuit knijpt. Soms kwam ze dan ook weer terug met een prooi. We weten natuurlijk niet zeker of ze deze zelf heeft gevangen of dat man haar de prooi buiten de kast heeft gegeven, maar ze lijkt in ieder geval langzaamaan weer mee te gaan doen aan de jacht. Dat zal hard nodig zijn: nu de kuikens groter worden zullen ze nóg meer honger krijgen. Ik verwacht dan ook dat vrouw voor steeds langere perioden weg zal zijn in de nacht om te jagen.

 

Veel woelmuizen

In het onderstaande grafiekje van de prooiaanvoer van de afgelopen week is te zien dat veruit het grootste aandeel van prooien uit woelmuizen (muizen met een korte staart) bestaat. Dit is geen verrassing: de veldmuis, een woelmuissoort, is de belangrijkste prooi voor de kerkuil. Bovendien lijkt het erop dat het dit jaar een erg goed jaar is voor veldmuizen (zie ook het blog van Ronald bij de steenuil). Ook gunstig voor de kerkuil dus!

 

Belangrijk onderzoek

Hopelijk heb ik jullie in dit blog laten zien dat we erg veel kunnen leren van het kijken naar onze uilen. Team Kerkuil is alle onderzoekers bij de Beleef de Lente kerkuil dan ook zeer dankbaar. Ik ben benieuwd hoe de prooiaanvoer er deze week uit gaat zien!

De prooiaanvoer in de week van 13-19 mei. In totaal werden er deze week 97 prooien aangevoerd.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs