Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Dansend de lente in

Johan Arts | woensdag 18 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 803x

De omgeving op, in en om het water is een bijzonder kleurrijke omgeving. Met name als de lente aanbreekt kunnen we er de mooiste versierpogingen bij de vogels waarnemen. Ondanks dat het geen vogel uit de Beleef de Lente-nestjes is, wil ik graag de familie Fuut aan jullie voorstellen.

Iedereen heeft deze bijzondere watervogel weleens gezien in meren en de grotere vijvers: de Fuut (Podiceps cristatus). Het vogeltje met zijn karakteristieke oorpluimen, witte gezichtje en de zwarte kraag, die tijdens de balts fier omhoog gaat staan.

De vrouw is de baas

Tijdens de paartijd is de vrouw de baas. Zij is degene die bepaalt met welke man ze haar nestje wil bouwen en met wie ze een nageslacht wil stichten. In de dierenwereld in het algemeen, en dus ook zeker in de vogelwereld geldt dat supergoed niet goed genoeg is. De man in kwestie moet de allerbeste en de allersterkste zijn! Waar de ene mannelijke vogel het moet hebben van zijn voortreffelijke zang, geldt voor andere soorten weer de schoonheid en kleurrijkheid van zijn verenpak. In het geval van de Fuut ontpopt de man zich tot een ware danser, die tijdens de balts samen met zijn toekomstige vrouw hele dansvoorstellingen geeft. Je hebt het vast weleens gezien: met de hals gestrekt zwemt het paar naar elkaar toe met de borstkastjes tegen elkaar aan, om vervolgens een soort pas de deux op zeer hoog niveau te laten zien.

Speelnest

In het voorjaar bouwen ze op het water een soort speelnest waar ze paren. De eieren worden naderhand op een nieuwgebouwd nest aan de waterkant gelegd. Dit nest is steviger en stabieler dan het eerdere speelnest.


De eieren komen na ongeveer 24 dagen uit, de kuikens hebben dan een soort camouflagekleur. Na enkele dagen kunnen ze al zwemmen, maar worden toch regelmatig door hun ouders op de rug meegenomen om onder andere te gaan vissen. Dit beschermt ze beter tegen predatoren. Na ongeveer 10 weken kunnen de kuikens zelfstandig aan de slag.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs