Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Dag 13

Jennifer Romeijn | zaterdag 15 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 495x

Het is vandaag zaterdag 15 mei, de vijf koolmeeskuikens zijn alweer dertien dagen oud!
15 mei: vijf koolmeeskuikens bij elkaar

Kuiken-update

Inmiddels hebben de kuikens hun ogen open gedaan en horen we ze flink piepen als ze een van hun ouders horen aankomen. Door al het voeren wat de ouders af en aan doen, zijn de kuikens gestaag gegroeid de afgelopen dagen. Ze beginnen steeds meer op echte koolmezen te lijken. Ze zijn ook al uit de nestkom geklommen en worden steeds actiever. Niet lang meer, dan zullen we ze vlieg- en vleugeloefeningen zien doen!

We zijn nog wel bezorgd geweest of een van de kuikens het ging redden. Even leek het erop alsof het ergens in stikte. Gelukkig lijkt alles nu weer in orde te zijn, donderdagochtend zagen we hoe een van de ouders iets mee naar buiten nam wat bij het kuiken dwars heeft gezeten. Pfoe… alles weer rustig.

 

Veel (ongewenst) bezoek

Ofja, rústig… De afgelopen dagen hebben onze koolmezen flink wat bezoek te verduren gehad. Vooral afgelopen woensdag was het feest. Soms was dit bezoek onschuldig, zoals een nieuwsgierig roodborstje, maar soms was het ook spannend. Bernice schreef in haar blog al hoe de spreeuw op visite kwam en Esther maakte dit filmpje waarin alle bezoekers te zien zijn. Woensdag kwam echter ook meneer mus op bezoek, en dat heeft voor nogal wat stampij gezorgd.

Aan het begin van de middag kwam de mus voor het eerst op bezoek bij de nestkast. Mevrouw koolmees was gelukkig thuis, en niet gediend van dit bezoek. Fel verdedigde ze haar kuikens. Ze blies, siste en klapte met haar staart, om zo de mus weg te jagen. Maar… de mus was totaal niet onder de indruk! Hij blies en siste zelfs terug naar onze dappere koolmees. Even later kwam hij terug, toen moeder koolmees net even van huis was. Hij ging de nestkast in… De kuikens hielden zich doodstil, zelfs toen de mus de jongen uitvoerig bekeek. De mus ging er daarna vandoor, maar niet voor lang. De rest van de dag kwam hij regelmatig langs bij de kast en hij ging zelfs nog een keer naar binnen. Moeder koolmees verdedigde keer op keer haar kuikens en iedereen is gelukkig ongedeerd gebleven. Wat een dag! Misschien was de mus zelf op zoek naar een geschikte nestkast, maar deze is bezet. Als de jongen zijn uitgevlogen mag hij terugkomen ;).

 

De kuikens blijven nog een week in de kast, rond 20-23 mei vliegen ze uit. Zou hun resterende week wat rustiger verlopen?

De bezoekers van 12 mei

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs