Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Daar was de spreeuw weer

Bernice Sepers | woensdag 12 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 601x

De koolmeeskast wordt druk bezocht en niet alleen door de voerende koolmeesouders. Eerder schreef ik al over de bezoekjes van een vreemde koolmeesvrouw en een spreeuw, maar onlangs was er weer bezoek.

Spreeuwenhapje..?

Ook deze keer ging het om een spreeuw. Het is mooi te zien in dit clipje. Terwijl de spreeuw aan de ingang hangt en naar binnen kijkt, bedelen de koolmeeskuikens gewoon vrolijk door. De kuikens hebben er geen idee van dat het hier niet om papa of mama koolmees gaat, maar om een spreeuw. Het zag er een beetje eng uit, die spreeuw die met zijn lange snavel in de nestkast gaat. Het deed mij aan een grote bonte specht denken. Ik heb geregeld meegemaakt dat ik bij een (half)lege nestkast aankwam waarna bleek dat een grote bonte specht de koolmeesjongen eruit had getrokken om zelf op te eten of aan zijn/haar jongen te voeren. Maar we kunnen gerust zijn, spreeuwen eten liever emelten, rupsen en fruit.

 

Interesse in de nestkast

Als de spreeuw daar niet kwam om te eten, wat deed die spreeuw daar dan wel? Zoals ik al eerder schreef zal het de spreeuw ook nu om de nestkast te doen zijn geweest. Vogels kunnen erg agressief zijn als ze dezelfde nestkast of nestholte op het oog hebben. Zo heb ik best veel dode koolmezen, pimpelmezen en bonte vliegenvangers in nestkasten zien liggen, waarschijnlijk allemaal slachtoffertjes van een (andere) koolmees. Maarja.. kan een koolmees ook tegen een spreeuw op..? Spreeuwen staan er in de Verenigde Staten om bekend dat zij met verschillende spechtensoorten om holen concurreren en dan soms ook de eieren naar buiten gooien. Ik heb niets gelezen over spreeuwen die jonge vogeltjes uit het nest gooien, maar ik maakte mij op het moment dat ik dat las toch wel een heel klein beetje zorgen.

 

Een goede afloop

Maar gelukkig, de spreeuw kijkt een paar keer in de nestkast en vliegt vervolgens weg. Misschien zag de spreeuw één van de koolmeesouders of besloot hij het op te geven omdat de nestkast al bezet bleek te zijn, we zullen het nooit weten. De koolmeesouders houden een oogje in het zeil en jagen de spreeuw indien nodig weg, dus ik heb vertrouwen in een goede afloop. Hopelijk komt de spreeuw niet meer terug, alhoewel... kijken mag!
 
Dijksterhuis, K. (2016) De spreeuw. Atlas Contact.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs