Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Pa in alle rust op het nest in Gennep

Door Leo Daanen
Stork

Corona virus "zit in de weg"

Leo Daanen, STORK | dinsdag 17 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 766x

Vandaag zouden we jullie even voorstellen aan onze ooievaars. Is het Pa wel, dus hadden wij jullie dit even duidelijk willen maken.

Corona

Ik had al met Jan-Willem afgesproken, om gisteren (maandag) naar Gennep te gaan en een Vlog (clipje) te maken. Maar eerst toch maar even via mijn vaste contacten, gebeld met de gemeente Gennep. De meeste werknemers van de gemeente Gennep hebben ook daar de opdracht gekregen zoveel mogelijk thuis te werken. En ja als wij dan naar Gennep gaan om  daar even een vlogje te maken, is dat ook weer niet op zijn plaats. Dus het Corona virus zat ons ook effe in de weg.

Identificatie Pa

Jan-Willem en ik hebben dus toch maar besloten om niet naar Gennep te gaan om Pa te identificeren vanwege het Corona virus. Maar onze Pa is nog wel op een andere manier te identificeren. Er is al over gesproken in het clubhuis zag ik, door de vaste bezoekers die vorig jaar ook goed opgelet hebben. Ik had al meerdere beelden terug gekeken, maar kon niet zo snel een perfect bewijs vinden.

Staartveer 

Enkele onder ons weten al lang waar ik het over heb, het gaat over de zwarte staartveer van Pa. Dat Pa rechts een aluminium ring draagt weten we inmiddels allemaal wel, maar de zwarte staartveer weten meerdere kijkers nog niet. Het komt heel weinig voor, want ooievaars hebben eigenlijk altijd witte staartveren. Onze Gennepse Pa heeft dus in zijn staart aan de rechterkant 1 zwarte staartveer. De combinatie met de aluminium ring en de zwarte staartveer is dan weer meer identificerend als Onze Pa,

maar. . . . .er zijn wel meer ooievaars met 1 zwarte staartveer. We kunnen er toch best wel vanuit gaan dat dit toch onze Pa is, maar zodra ik het zeker weet, als we bijv. de ring wel afgelezen hebben kom ik hier nog op terug.

Paren is de beste manier

Tijdens een paring is dit de beste manier om de zwarte staartveer van Pa te zien. Maar ook als er indringers zijn, dan bedreigen Pa en Ma met de vleugels wijd gespreid op het nest de indringers. Ook gaat dan vaak de staart gespreid worden zoals op de foto. Deze foto komt uit de clip van Jan-Willem "Wie is nou wie"

Wordt vervolgt !!!

Groetjes,  Leo.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs