Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Clips: top-10 van 2018 (deel 2)

Louis van Oort | vrijdag 27 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1300x

Het is na bijna een half jaar gedaan met de lente. Op 31 juli gaan camera’s en chats van Beleef de Lente dicht. Gelukkig hebben we de filmpjes (en blogs) nog! Die kunt u gewoon bekijken tot BDL 2019 live gaat. Wat waren de 10 beste filmpjes van het afgelopen seizoen? Vandaag deel 2.

Stoere sterntjes

Een prachtige nieuwkomer dit seizoen was de zwarte stern. Deze sierlijke bewoners van een nestvlotje in de Ooijpolder kregen twee jongen (waarvan er eentje later verdween) die in hun kuikenfase übercute waren. En zeer ondernemend!

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/ondernemende-kuikens

 

Hou van kauw

Al jaren komen bij verschillende cams (met name de steenuil) regelmatig kauwtjes kijken of ze de nestkast kunnen kraken. Dit jaar lukte dat voor het eerst, en wel bij de kerkuil. Dit doorzettingsvermogen moest beloond worden: we besloten deze prachtige, schrandere vogels te volgen tijdens hun broedseizoen. En wat werden we beloond! Drama (4 van de 5 kuikens stierven), humor, diefstal… er kwam van alles langs. Maar het mooiste was dat ene eigenwijze jong, dat opgroeide tot prachtige jonge kauw.

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/een-kuikenleven-1

 

Goede tijden, slechte tijden

Bij de steenuilen hebben we al enkele seizoenen zowel een nestkast in Dongen als in Winterswijk in beeld. Een fantastische gelegenheid voor vergelijkingen natuurlijk. En de verschillen waren groot dit jaar, zéér groot.

In Dongen mislukte het broedsel compleet, en wel op een zeer bijzondere manier:

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/ei-gevonden-do

Terwijl in Winterswijk uiteindelijk een vrolijk viertal de kast verliet, waarvan we – hoewel twee van deze jongen inmiddels het loodje legden - tot het eind hebben kunnen genieten!

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/een-twee-drie-alle-vier-wi

 

Nachtelijk drama

Een van de meest dramatische filmpjes van het afgelopen seizoen was een gebeurtenis die we nog niet gezien hadden voor de camera’s van Beleef de Lente. Gelukkig niet, want het was een fatale gebeurtenis die een ooievaarsjong het leven kostte:

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/een-ongeluk-komt-nooit-alleen

 

Energieke jongedame

Misschien wel de grootste ster van dit seizoen was het havikjong. Ze begon met drie ‘brusjes’ die – laten we het niet mooier maken dan het is – crepeerden in de kuikenfase op het enorme nest. Maar deze laatst overgebleven kuuk groeide uit tot een ongekend energieke, felle jongedame. Die niet altijd even vriendelijk was tegen haar hardwerkende ouders.

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/stoere-herriemaker

 

Het eerste deel van deze top-10 is hier te bekijken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs