Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Clips: top-10 van 2018 (deel 1)

Louis van Oort | dinsdag 24 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1277x

Het is na bijna een half jaar gedaan met de lente. Op 31 juli gaan camera’s en chats van Beleef de Lente dicht. Gelukkig hebben we de filmpjes (en blogs) nog! Die kunt u gewoon bekijken tot BDL 2019 live gaat. Wat waren de 10 beste filmpjes van het afgelopen seizoen? Vandaag de eerste vijf.

Koddig kanen

De bosuilen brachten twee jongen groot. Dat hele proces leverde een schat aan topfilmpjes op. Wat daarbij het meeste bijbleef waren – in mensenogen – nogal onsmakelijke voedselmomenten. Dat dat vaak samenging met een hoog koddigheidsgehalte bewijst dit filmpje

Grote brokken

Op leven en dood

De slechtvalk is een vaste gast bij BDL, maar dat ging dit seizoen bepaald niet zonder slag of stoot. Bij de vaste nestkast in de Mortel  vonden in de eerste maand zoveel gevechten plaats dat je er gemakkelijk  twee seizoenen Game of Thrones mee had kunnen vullen. Er was zelfs een dodelijke aanval die het leven kostte aan het vrouwtje dat we de afgelopen seizoen hebben gevolgd. Maar er waren nog meer kapers op de kust. Het leidde onder meer tot een zeldzaam spectaculair gevecht tussen twee vrouwen in de kast. Door alle stress kwam er helaas geen succesvol broedsel in Gemert, maar konden we later nog wél aanschuiven in Breda waar het wél lukte.

Gevecht in de kast

Majestueuze nieuwkomers

Spectaculaire nieuwkomer bij Beleef de Lente was de zeearend. Althans, dat hoopten we. Maar het majestueuze stel in Friesland had besloten dat een nabijgelegen nest aantrekkelijker was dan het webcamnest. Totdat ze medio maart toch ineens gezamenlijk voor onze camera verschenen. Fantastische beelden van dito roofvogels. En het werd allemaal nog wat spectaculairder toen de haviken – die dit nest inmiddels ook op het oog hadden – als gevechtspiloten in volle strijd rakelings langs de zeearenden scheerden om hen ontzag in te boezemen.  En dat bleek te werken: uiteindelijk verhuisden de zeearenden en namen de haviken het nest in.

Grote verrassing

De uil en de kauw

Niet alleen de zeearend en de havik deden aan nestruil, iets dergelijks gebeurde ook bij de kerkuil.  Dachten we dat het broedseizoen bij de kerkuil na een stroeve start lekker op gang kwam, staken een stel dekselse kauwen daar een stokje voor. Of eigenlijk tientallen stokjes.

De uil en de kauw

Groen en rood

Op een moment dat al ruim de helft van het seizoen gepasseerd was, kregen we een fantastische soort in de schoot geworpen, helemaal nieuw voor Beleef de Lente. Het ging om de groene specht, een van de vele soorten in de ‘wondertuin’ van Peter Verschure in Dongen. We zagen alleen het eind van het broedseizoen, maar wat was het genieten van die groen en rode kleurenpracht van deze fraaie spechten!

De eerste uitvlieger

steenuilskuikens in de nestkast

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs