Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Blijdschap en schrik

Anjo Schouten | zaterdag 4 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 121x

Het was me het weekje wel, in huize steenuil. Zo kijk je weken tegen 5 eitjes aan en dan ineens, binnen 24 uur, liggen er 4 van die mini uiltjes. En wat prachtig dat we dat konden meemaken. Bij het 2e ei dat uitkwam dacht ik even dat vrouw zichzelf een appelflauwte in zou tokken.

De geboortegolf

Anders dan bij andere uilen komen de kuikens van de steenuil vrijwel op dezelfde dag ter wereld. Vrouw steenuil wacht met broeden tot ze een vrijwel compleet legsel heeft. Wat elk jaar weer de vraag oproept van er ligt één ei, ze zit er niet op, nu komt het nooit uit. Maar eieren zijn mysterieuze dingen. Groot voordeel van alle kuikens binnen een dag, ze zijn ongeveer even groot en hebben zo evenveel kansen. Kijkers die gewend waren om de kuikens rugnummers te geven K 1 enz dat gaat niet bij de steenuilen. Nu zal er heus wel een holle bolle gijs tussen zitten, en misschien een iets kleinere, die dan al snel de "naam"de kleine, of Uk krijgt. Af en toe valt de kreet "het gravertje" maar steenuiltjes hebben dat graven al snel in de pootjes. En dan, het laatste ei. De vraag wordt vaak gesteld, maar dat komt niet meer uit. Er komt geregeld een ei niet uit, om welke reden dan ook. Het ei, mits het heel blijft, zal dienen als statafeltje, of wellicht iets om mee te dollen voor de andere kuikens.

De schrik

Er werd gevoerd, een kuiken krijgt een te groot stuk in het snaveltje, rolt na een tijdje om en leek de geest te geven. Ademloos keek menig kijker naar de beelden. Anderen verlieten "het pand". Ik begrijp best als iemand zegt "ik kan het niet aanzien!" Zelf zat ik met verwondering te kijken naar de reactie van vrouw uil. Ze begon het kuiken te stimuleren, uiteindelijk is het grote stuk ergens in de mêlee verdwenen. Ik heb maar een wijntje genomen toen ik de afloop zag. de schrik

Liever de fijne beelden

Natuurlijk zien wij die het liefst. Mooie opgroeiende kuikens die de boel op stelten zetten. De natuur is wreed, dat hoor ik vaak. Het is geen suikerzoete Disney film. Maar om het wreed te noemen? Het zit wonderbaarlijk in elkaar. Wij juichen bij elke meikever die wordt binnengebracht, menig tuinbezitter kan wel janken als ie de kevers ziet. Wat voor de één een deugd lijkt, is voor de ander ellende.

Nog even een huishoudelijke mededeling. Het is vandaag 4 mei en hoe u ook over de zaken in de wereld denkt, laten we om 8 uur herdenken en respecteren. Dan houden we ook 2 minuten chat stilte. Bij voorbaat dank.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs