Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Beleef en ervaar het laatste blog van dit kerkuilen seizoen

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 29 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 774x

Gaan we het beleven? Of niet? Het lege nestsyndroom? De camera’s van Beleef de Lente sluiten definitief op 31 juli 2020 om 12:01.
Foto André Eijkenaar

Op weg naar zelfstandigheid

De jonge kerkuilen worden langzamerhand steeds zelfstandiger. Hun behendigheid in het vliegen verschilt nauwelijks meer van die van een volwassen vogel. Echter, het jagen moet worden geleerd. Het lijkt erop dat de onervaren kerkuilen geen steun krijgen van hun ouders zoals wel eens wordt verondersteld. Het jagen is een aangeboren gedragspatroon en door ervaring moeten de aangeboren gedragingen worden verbeterd. Bij het verlaten van de ouderlijke omgeving op de leeftijd van ongeveer 3 à 4 maanden bereikt de sterfte onder de jongen een hoogtepunt.

Vooruitzien

Er zijn al kerkuilen die begonnen zijn aan het tweede legsel. Als het voedselaanbod goed is, kan er zelfs ook nog een derde legsel komen. Ik ben benieuwd of er in het Woold een vervolg legsel gaat komen. Voorlopig zijn man en vrouw kerkuil nog bezig om de jongen te voorzien van muizen. Ik hoop dat de beide jonge kerkuilen een fantastische toekomst tegemoet gaan. Zij zullen over een tijdje uit het territorium verdreven worden om op zoek te gaan naar een eigen plek of een alleenstaande kerkuilen vrouw.

Vogelbescherming Nederland

Allereerst wil ik namens Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland de Vogelbescherming Nederland bedanken voor de mooie beelden van deze prachtige nieuwe locatie en alle tijd, energie en geld die ze hierin gestoken hebben. Ook een bedankje aan Louis, die ons altijd met raad en daad heeft bijgestaan tijdens deze Beleef de Lente 2020. Ook een bedankje aan de technische mensen die zorgden voor het doorzetten van de beelden en het oplossen van problemen.    

Kijkers en de Clubhuizers

Een blijk van waardering aan alle kijkers, die er ook voor zorgden dat iets dat wij niet zagen, wij later toch te zien of te horen kregen door middel van het aanleveren van tips, waardoor de clipmakers weer mooie beelden konden maken.

Onderzoek

En een grote blijk van waardering voor Birdie, Bosspitsmuis, Uiltje, Teckeltje, Opa Mies en Tiktak, de sheetvullers die hun waarnemingen dagelijks noteerden waardoor er dit jaar voor het eerst  door Bernice een breed opgezet onderzoek gedaan kon worden.

Team Kerkuil

Dan rest mij nog om alle leden van ons TOP kerkuilen team te bedanken voor de fijne samenwerking dit jaar om van Beleef de Lente 2020 een Topjaar te maken:

Clipmakers:             Dieuwertje en Ed

Moderatie:               Moderator Larissa

Huisfotograaf:         André en Mark

Bloghouders:          Ben, Bernice, Mark en Pieter

Vlogger:                  Dieuwertje

Coördinatie sheets: Ann

Kasteigenaar:         Mark

Fan van BdL help een tikkie mee

Tot volgend jaar!

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs