Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
legselkaart Collectief Eemland

Door Marcel Vedder

Beleef de Lente 2.0

Marcel Vedder | zondag 31 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 395x

Op 1 augustus sluiten de camera's van Beleef de Lente. Zo ook die van de boerenlandvogels. De meteorologische lente is dan al twee maanden voorbij. We zitten dus dik in reservetijd: Lente 2.0
Stalkaart Collectief Eemland

Op 1 augustus sluiten dan de camera's. De lente is ruim voorbij, het broedseizoen ook. De grutto is nauwelijks meer te bekennen. De kievit blijft wel hangen, maar die is er gewoon, het zingen is over. Tot volgend jaar, je kunt de kalender er bijna op gelijk zetten. Eigenlijk zou de camera al lang sluiten en de plas-dras geledigd worden, maar er was nog zoveel te zien: "Ik zou mijn strandstoel er wel eens neer willen zetten" stond er tussen de vele reacties. In overleg met de familie Eggenkamp is besloten om de plas te laten met de camera erbij. In goed overleg kan een hoop.

Stalkaarten

Op 2 augustus hebben wij als bestuur van Collectief Eemland het jaarlijkse "invoeren stalkaarten" op de agenda staan. De stalkaart hangt het hele broedseizoen bij de boer in de schuur, zodat de vrijwilliger de info uit zijn "legselboekje" kan overschrijven op de stalkaart, zodat de boer weer kan vinden waar de nesten zijn. Dit om eromheen te werken of af te zetten voor de koeien.

Begin juli halen onze polderregisseurs alle kaarten op, en de gegevens voeren wij dan in in de database. In die database worden ook de gegevens van de SOVON-tellingen gevoegd. Dit leidt dan tot een kaart van heel Eemland, met daarop alle gevonden legsels. Dat ziet er fraai uit, kan ik u melden (zie de foto bovenaan de pagina). Kort na dit invoeren kunnen we redelijk vlot naar buiten komen met resultaten. Hopelijk pakken we weer een plusje, want dat is de trend.

Minder in het veld, meer op kantoor

Vanaf deze tijd is het dus weer meer het droge gedeelte van weidevogelbescherming. Niet meer in het veld, maar meer op kantoor. In een lijstjesland als Nederland mag goede documentatie niet ontbreken. Mogelijk is deze documentatie -en vooral het delen ervan- één van de belangrijkste dingen die we doen. Als we immers onze gegevens niet delen, is het ook meteen alsof het er niet is.

Wie had durven denken dat de camera van Beleef de Lente op gangbaar boerenland zo'n succes zou zijn? Te midden van alle negatieve berichten over de stand van de boerenlandvogels in Nederland hoop ik maar dat alle initiatieven, alle collectieven, die moeten leiden tot meer boerenlandvogels niet verzaken om te laten zien wat er allemaal wél is. Iedere niet-gedocumenteerde grutto is immers géén grutto, in lijstjesland Nederland.

"Ohhhhh"

Mét onze gegevens trekken we overal naartoe: zichtbaar in de media, maar ook in de beslotenheid van een vergadering. Met liefde en trots houden wij onze presentatie. Één van de mooiste sheets is altijd de hierboven genoemde stippenkaart van Eemland. Toen we een lokale politieke fractie op kantoor hadden, klonk een duidelijke "oohhhh" toen deze kaart ervoor kwam. Met onze gegevens kunnen we hopelijk voorkomen dat bestuurders van ver, met allerlei plannen voor het platteland, bij ons het kindje met het badwater komen weggooien.

Wat de agrarische sector boven het hoofd hangt is op dit moment ongewis. Er is een stikstofreductiekaart gepresenteerd met 47% reductie voor Eemland. Hoe in te vullen is niet bekend. Hoe we onze bedrijven met eventueel minder dieren in de benen kunnen houden is ook niet bekend. Dat had kennelijk geen prioriteit. Onze inspanningen zijn voor ons de vraag aan de burger en de politiek: Mogen wij zo op deze manier boer zijn? En boer blijven? 

In goed overleg kan een hoop.

Wij wensen u een fijne zomer.

 

Ook zo genoten van Beleef de Lente? Help een tikkie mee!

Fietstocht met gedeputeerde Foto Collectief Eemland

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs