Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Als je dons maar goed zit!

Sharon Lexmond | vrijdag 20 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 402x

Het regent! En dat is goed voor de natuur. Onze jonge zeearenden worden er echter niet zo blij van en kruipen, voor zover dat nog gaat, zoveel mogelijk onder hun moeder.

Dons en dekveren

Een verenpak van een vogel is over het algemeen als volgt opgebouwd; Allereerst is het lichaam bedekt met een isolatielaag van dons en vervolgens zit er een laag contour- of dekveren over dat dons heen. Van sommige vogels bestaan dan die veren weer voor een deel ook uit dons. Vogelkuikens die net uit het ei zijn hebben meestal ook al dons. Sommigen vogelsoorten maar een heel klein beetje en anderen zelfs juist heel veel! Het donskleed van de meeste watervogelkuikens bijvoorbeeld is supercompact. Zij zijn dan ook waterdicht en kunnen dus ook gelijk blijven drijven.

Donsjas

Onze jonge zeearenden hebben nu alleen nog een donsverenpak welke niet zo compact is. Hun ‘jas’ is nog niet bestand tegen een behoorlijke regenbui. Het dons wordt tijdens het regenen eerst een beetje vochtig aan de uiteindes en langzaam bereikt het water de huid. Een gevolg van nat worden op de huid is dat de kuikens het koud krijgen. Zij hebben hun dekveren nodig om langer bestand te zijn tegen de regen. Het zal niet lang meer duren voordat we die zullen gaan zien!

Dakpannen en isolatie

Dekveren liggen als een soort pannendak over de donsverenisolatie heen. Het zorgt in het geval van de zeearenden, dat de huid beschermd blijft tegen regen, zon, kou en hitte. Veerverzorging is dan ook superbelangrijk voor iedere vogel. Omdat de jongen hun dekveren nog niet hebben, moeten ze dus gebruik maken van de bescherming van het verenpak van moeder.

Stuitklier

Het verenpak van de volwassen zeearend is veel beter bestand tegen de regen. Bij de volwassen veren tussen verschillende vogelsoorten zit qua opbouw en structuur ook enorm verschil. Dekveren zijn in principe waterafstotend. Bij sommige vogelsoorten zijn de veren echter veel waterafstotender dan bij andere vogelsoorten. Daar komt nog bij dat bijna alle vogels een stuitklier hebben waar een soort smeer uit komt. Tijdens het poetsen van de veren brengen zij dit smeerseltje aan op de veer wat dan werkt als een soort conditioner. Het zorgt ervoor dat de veer langer mooi blijft, functioneert en langer ’in model’ blijft zitten. De vogels hoeven dan dus minder intensief aan hun veerverzorging te werken. De zeearenden hebben deze stuitklier ook. Ma zeearend lijkt op het einde van een regenbui ook behoorlijk nat. Gelukkig is dat dus maar de buitenkant! Het dons eronder en de huid zijn gelukkig nog lekker droog. 

 

Nog heel even en dan hebben de jongen hun eigen grote-vogelveren, de eerste pennen zijn al zichtbaar! :)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs