Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Als de zon schijnt

Anjo Schouten | woensdag 28 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 144x

We hebben de laatste weken niet morgen klagen, de zon scheen, en ook niet een beetje. Gelijk volgt er een bombardement van advertenties. De opblaas eenhoorns, de heel veel merken zonnebrand in diverse factors, je dient het allemaal in huis te halen. Eindelijk zomer!

Het is vaak genieten

Maar ook wel gedoe, die warme dagen. Mensen beginnen aan de grote trek, richting stranden, gezellig in de file. De lokale drogisterijketens zien hun omzet stijgen. De tijd van 'vrouwen bloot, handel dood' is nu verleden tijd. Het is winkelen tot je erbij neervalt. Of tenminste de pakketdiensten die zich in het zweet werken. Er moeten schaduwdoeken komen, ventilatoren of een airco. Soms een extra koelkast voor het bier. De vakantiebagage ploft uit de koffer, zonnebrand (om verbranding te voorkomen), after sun, om weer een laag spul op het lijf te smeren. Hoedjes, badlakens, anti insectenspray, een zonnebril volgens de laatste mode. De mensheid sleept wat af. En tijdens een zwoele zomeravond, gezellig de buren uitroken.

En de uiltjes dan?

Het is me een raadsel waarom ze dan overdags in de kast gaan zitten. Buiten in de boom, tussen de bladeren, lijkt het me een stuk aangenamer. Maar ja, het zal wel een reden hebben. Ik kijk er dan naar en denk "ach gossie." Vogels kunnen niet zweten, dus om hun warmte kwijt te raken gaan de vleugels wat afstaan en zie je de keeltjes op en neer gaan.
Zo warm

De voordelen van de zon

We kennen de steenuilen wel als zonaanbidders. Voor de kast, als een bolletje, met de oogjes dicht.
Dat is duidelijk genieten.
Maar een echt zonnebad is wel het serieuzere werk.
Dan gaan de vleugels wijd. Niet om bruin te worden, dat zijn steenuilen toch al, maar om vervelende beestjes kwijt te raken. Die krijgen het op den duur te warm en verlaten het verenpak.
Dat is mooi, want je hebt er niks aan, die kriebelaars en overig tuig.
Leuk dat een kuiken het dit jaar even voordeed.
Een zonnebad

Foto: Dirk Karreman


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs