Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto vogelbescherming Nederland

Door Heleen Luijt

Afscheid nemen van onze mu(t)sjes

Heleen Luijt | zondag 30 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 63x

Een primeur bij BDL: voor het eerst is er een huismussen nestje te volgen via de cams. Volgen? We deden ons best want de huismussen hadden het nest zo volgebouwd dat we het nauwelijks konden zien. Maar dit mocht de pret niet drukken! We blikken nog één keer terug op een succesvol huismussen seizoen.
De rommelige nestkast van onze mu(t)sjes

Vol verwachting zat het huismussenteam er vanaf februari klaar voor: een nest vol met huismussen! Helaas was het begin april nog steeds stil in de kast en net toen we dachten dat er niks meer ging komen was het gelukkig toch nog raak. Dit seizoen van BDL zit vol verrassingen! Medio april was er ineens activiteit in de kast. Er werd flink gebouwd en in de ochtend van 25 mei werd het eerste eitje zichtbaar. De daaropvolgende dagen werden er nog 3 eitjes bijgelegd waardoor we op 28 mei op een totaal van 4 eieren uitkwamen. Broeden maar!

Bouwen, bouwen, bouwen

Na het leggen van het 4de ei begint ma mus met broeden. Maar broeden is niet de enige activiteit in de kast. Sommigen mussen maken een bescheiden nestje met hier en daar wat strootjes, terwijl anderen hun nest helemaal volproppen. Ons mussenpaar behoort duidelijk tot de tweede categorie. Waar we de eitjes eind mei nog goed konden zien liggen, is het twee weken later gokken wat zich in de kast afspeelt. Ons mussenpaar heeft zoveel bouwdrift dat er door de strootjes geen mus meer te zien is. Vanaf dit moment moeten wij vertrouwen op ons gehoor om te weten wat er in de kast gebeurd. Op 8 juni worden we getipt door een BDL luisteraar dat er kuiken geluidjes te horen zijn. Er is tenminste één musje geboren! Later blijkt dat er van de 4 eieren maar 1 ei is uitgekomen. We kunnen alleen maar gokken wat er met de overige 3 eieren is gebeurd: de eitjes zijn wellicht niet bevrucht, ze kunnen zijn weggezakt in het bouwsel en daardoor niet bebroed of de embryo’s zijn niet levensvatbaar. We zullen het nooit weten. Gelukkig is er wel 1 eitje uitgekomen en hebben ma en pa alle tijd om dit ene musje te voeren. Na 18 dagen vliegt, op 26 juni om 8:38 uur, ons musje de wijde wereld in.

Het jaar van de huismus

Op maandagochtend 1 juli om 12 uur gaat de huismussen cam uit. Daarom wil ik nog één keer aandacht vragen voor het jaar van de huismus. De huismus staat op de rode lijst aangemerkt als “gevoelig”. De grootste oorzaak van hun achteruitgang is het verlies van nestgelegenheid. Mussen houden van ‘rommelig’ zoals we afgelopen seizoen perfect hebben kunnen zien op de nestcam. Ze broeden graag onder dakpannen, kieren of missende gevelstenen in oude huizen. En dichte hagen en rommelig groen hebben ze nodig om te schuilen voor gevaar. Helaas wordt het groen in steden en nieuwbouwwijken steeds meer aangeharkt en nieuwbouwwoningen kierdicht opgeleverd. Hierdoor kunnen de mussen nergens meer terecht om hun jongen groot te brengen en verdwijnen ze uit het straatbeeld. Dus ruim je tuin niet te netjes op en houdt het ‘rommelig’ voor de huismus! (en ook veel andere dieren hebben hier profijt van).

Bedankt!

Het was een geslaagd mussenseizoen. Maar dit seizoen was geen succes geweest zonder alle tips van de mussencam kijkers en chatters. Door jullie scherpe zintuigen hebben we alle hoogtepunten van onze mussenfamilie kunnen volgen. Bedankt daarvoor. Daarnaast willen wij ook iedereen bedanken die een bijdrage naar Vogelbescherming heeft overgemaakt (Tikkie).

Ook wil ik Claus bedanken! Zonder zijn camera’s, inzet en enthousiasme hadden we niet zo’n succesvol seizoen kunnen draaien. Daarnaast heeft het mussenteam zich de afgelopen maanden ingezet om het leven van de familie mus vast te leggen in blogs en clips, bedankt daarvoor. En ook bedankt moderators, voor jullie inzet in de chats en het beantwoorden van de mussen vragen. De camera is vanaf maandag 1 juli om 12 uur gesloten maar alle clipjes en blogs kun je daarna nog rustig een keer bekijken en nalezen op de website van BDL.

Bedankt allemaal en hopelijk tot ziens!

Team Huismus

Een glimp van het kuuk

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huismus Alle Beleef de Lente blogs