Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Aan belangstelling geen gebrek

Albert Eggens | donderdag 3 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 322x

Onze zeearenden, ik kwam ze al tegen op facebook, twitter en zelfs op het NOS-journaal. Ik zeg, dat laatste zou een verplicht item moeten worden.
Nest begin 2022

Wie is wie

Dat is natuurlijk de vraag die iedere jaar weer gesteld wordt in de chat, maar ook binnen het zeearendteam van beleef de lente. Voor sommigen is het even het geheugen afstoffen en voor anderen is het weer nieuw materie, ik zelf moet er ook altijd even weer in komen en het is tenslotte weer een tijdje geleden dat de camera’s ondergeflats uit gingen. Dus wie was wie?

De vrouw is groter dan de man, maar door het camera standpunt niet altijd even goed te zien en als er maar een op het nest zit wordt dat ook een lastig herkenningspunt zonder referentie.
De vrouw heeft twee grote zwarte vlekken op de staart, de man twee kleine zwarte vlekken welke een beetje lijken op pompeblêden (Bladeren van de gele plomp)
De vrouw haar snavel heeft een soepelere overgang naar het hoofd dan de man, deze is meer hoekig.

Maar kijk vooral naar het prachtige filmpje van Jan, daar wordt alles tot in de puntjes uitgelegd.

Wanneer komt het eerste Ei

Terwijl we kijken hoe het paar het huis op orde brengt en de man weer bewijst een uitstekende klusser te zijn. Het nest wordt groter en zwaarder. En wij wachten gespannen op het eerste ei. We hebben binnen het team al een Ei-poll en ook jullie kunnen mee doen en meestrijden voor de eer. Middels deze link kunnen jullie de poll openen. Mocht je meedoen, veel succes.

Waar de andere twee paren in Friesland naar alle waarschijnlijkheid al op 1 of twee eieren zitten moeten wij nog even geduld hebben. Ons paar staat niet bekend als de vroegste broeders. Maar ik denk dat het niet lang meer zal gaan duren, we zien steeds vaker dat ze aan het dobjen (dit is een draaiende beweging, waarbij ze met de borst en de poten de nestkom vormen) en proef zitten zijn. Ook wordt er al veel zacht materiaal aangeleverd om de nestkom zacht en warm te maken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs