Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Aan alles komt een eind ...

Pascal Stroeken, STONE | woensdag 29 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 348x

… ook als het niet eens echt is begonnen. Want zo voelt het toch wel een beetje, dit BdL-seizoen bij de steenuilen. Vrijdag 1 juli rond 10 uur sluiten de cams en kunnen we terugblikken op … ja, waarop eigenlijk?

Het begon zo hoopvol

Een nieuwe locatie met een gloednieuwe camerakast en een uilenkoppel waar de hunkering naar het broedseizoen vanaf spatte. Alles wees erop dat de steenuilen dit broedseizoen deze prachtige nestkast zouden verkiezen als nestplaats. Wij zaten er allemaal klaar voor. Maar de hoopvolle opmaat bleek schijn. Ja, de uilen hadden er inderdaad veel zin in, maar helaas niet in deze kast voor de cams van Beleef de Lente.

Waar dan wel?

Toen ook tijdens de paasdagen nog geen ei in de kast was gelegd, werd ons beetje bij beetje duidelijk dat het uilenkoppel (vrouw!?) voor een andere plek had gekozen, elders op het erf. Waarschijnlijk ergens in de schuur, direct naast de nestkastboom. Locatiemanagers Peter en Evert hielden samen met ons ogen en oren open en na een tijdje bestond het vermoeden dat ze ergens onder het golfplaten dak zouden kunnen zitten. Maar alle wildcams en speurwerk ten spijt, we kregen niet in beeld waar ze onder het dak kropen.

Trieste afloop; geen doorstart

Dat we op 13 mei uiteindelijk alsnog de exacte nestlocatie konden vaststellen had een trieste oorzaak. Kort na het uitkomen van de eieren is het nest met de piepjonge uiltjes helaas door de bodem gezakt. Wat hadden we dit stel, ook buiten het zicht van de cams, zo graag een succesvol nest gegund. Wat als ze gewoon in de nestkast waren gaan nestelen …

Even hadden we een sprankje hoop dat man en vrouw vol enthousiasme een vervolglegsel zouden starten, dit keer wel in de nestkast. Hoewel er nog met veel genoegen gepaard werd – meestal buiten het zicht van de cams maar wel goed hoorbaar –  bleek de door velen gewenste doorstart ijdele hoop.

Lege kast

De rest is geschiedenis: inmiddels kijken we al lange tijd naar een meestal lege kast. Zelfs de plakkers (rupsen) hebben de kast intussen bijna allemaal verlaten. Dus is het moment gekomen om de cams te sluiten. Dit seizoen zit erop.

Een teleurstellend BdL-seizoen? Ach, ook hier schuilt wat moois achter. Ook dit is natuurbeleving die BdL faciliteert. Het laat ons immers zien dat de natuur zich niet laat regisseren. En steenuilen al helemaal niet. Die maken hun eigen keuzes en afwegingen, deels gedreven door hun instinct maar zeker ook vanuit hun individuele karakters. Voor ons lang niet altijd te doorgronden. Wij kunnen de uilen (natuur!) slechts de ruimte geven en goede condities scheppen, afwachten, verwonderen en genieten.

Maar we zijn het met u eens: het moet natuurlijk niet te gek worden. Volgend jaar willen we ‘gewoon’ weer een succesvol nest in de nestkast.

Dankwoord

In de eerste plaats gaat onze dank uit naar Peter en Evert en hun familie voor de gastvrijheid op hun erf. Beide heren bleken net zo gedreven en nieuwsgierig om de nestlocatie te vinden als wij!

Geert maakte weer prachtige en informatieve clips, waardoor ook de bijzonderheden van dit seizoen weer nauwgezet zijn vastgelegd. Het is zeker de moeite waarde de clips deze zomer nog eens terug te kijken. 

De voor u anonieme moderatoren deden als vanouds hun onmisbare werk achter de schermen en zorgden samen de kijkers voor een prettige sfeer in de chat, ondanks de teleurstellingen.

De prooientelploeg had een onverwachts sabbatical, maar niettemin werden door hen en vele andere kijkers bijzondere momenten getipt. Tot het laatste moment zaten vrijwel 24/7 altijd wel een paar kijkers live op te letten wat er te zien en - vooral - te horen was. Vele ogen / oren maken licht werk.

Vogelbescherming en de mannen van de techniek bedanken we wederom voor de realisatie van BdL en dat de steenuil er voor het zestiende jaar bij kon zijn. We zijn ervan overtuigd dat met de goede kwaliteit van de binnencams de jonge steenuiltjes haarscherp in beeld zouden zijn gebracht …

Tot slot dank aan jullie, de kijkers! Ondanks het vreemd verlopen seizoen bleven jullie betrokken bij de steenuilen en kwamen tot het laatste moment een kijkje nemen om vooral niets te missen / niets te zien!*

* doorhalen wat niet van toepassing is

 

Graag tot volgend jaar!

Uw bloggers: Anjo, Ronald, Pascal

 

Deelt u nog even een Tikkie uit? Alle beetjes dragen eraan bij om Beleef de Lente ook in 2023 in de lucht te houden. Dank alvast voor uw bijdrage!

Draagt u de steenuil een warm hart toe? Wordt dan begunstiger van STONE. Voor € 17,50 per jaar ontvangt u een keer per jaar het blad Uilen (met daarin veel over de steenuil) en een uitnodiging voor de landelijke dag.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs