Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Het is warm, erg warm

Arda van der Lee, STORK | woensdag 21 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1140x

Het is nu boven op het nest in de volle zon snel warm, erg warm. Gelukkig waait het nog wel zo hoog boven de huizen, dat geeft nog een beetje verkoeling voor de jongen. Wij drinken veel water op dit soort dagen, zoeken de schaduw op of gaan zwemmen. Wat doen ooievaars om de warmte te bestrijden?
Open snavel Arda van der Lee

De warmte te lijf

Op warme dagen brengen de ouders niet alleen voedsel, maar ook water. Ze nemen het mee in hun krop en zo goed als ze kunnen, mikken ze het water in de snavels van de jongen. Dus niet zoals met een krop vol voedsel, dat ze gewoon in de nestkom uitbraken. Op het clipje van 19 juni komt pa met water aan.

Open snavel

Als het erg warm is, zitten ooievaars ook wel met hun snavel open. Ze zweten immers niet zoals wij, door hun veren gaat dat niet. Je kunt de open snavel een beetje vergelijken met het hijgen van een hond, die raakt ook alleen maar warmte kwijt door de bek.

Badderen

Wim heeft al eens een foto geplaatst van een badderende ooievaar, dat is best bijzonder. Volwassen ooievaars zie je op warme dagen nog wel eens door een sloot lopen, lekker koel aan de poten. En de natte veren geven extra koelte.

Poep op de poten

Nog een manier om de warmte te bestrijden, is poepen op de poten.  Het vocht in de ontlasting verdampt en dat kost warmte. Dus koelen de poten lekker af. Je kan dat prachtig zien bij pa. En ook de jongen kennen deze truc al.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs