Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Afbeeldingen uit de vogelgids vogelbescherming

Door Roos Tol

Vinken, muggen, muizenissen

Roos Tol | woensdag 1 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 93x

Na regen, onweer en zelfs hagel komt dan eindelijk de zonneschijn. En hoe! 27 graden op het moment van schrijven! Eindelijk is de vijver weer vol vogels. Badderen, drinken, eten zoeken. Jongen voeren. Maar een van de allermooiste gasten was er al een week geleden. En die hebben we allen... gemist!

Hij kwam op 23 april rond 20:00u.  Goudvink!
En er was op dat moment geen kijker die hem zag.
Vindt ie niet erg. Hij houdt van zijn privacy.

Vinkies

Goudvink.
Een stoere, prachtige kerel. Gesoigneerd. Diepzwarte kopkap, snavel, kin, handpennen en staart zwart. Felgekleurde rozerode buik, borst en wangen. Witte stuit en vleugels met witte vleugelstrepen. Stierennek. Snavel om bang van te worden zo krachtig.
Logisch dat de vrouwtjes vallen voor hem als een mus van het dak bij tropische temperaturen.

Toch is deze bink er zo eentje met een gouden hartje. Hij eet geen vlees, hij eet zaden en bessen, van brandnetel, lijsterbes, berkenkatjes en elzenproppen.
Fruittelers zijn minder enthousiast over goudvinken. In de winter en het voorjaar lust hij ook graag zaden en bessen uit boomgaard en fruittuin.

Er is nog een vijvergast, een vaste bezoeker: de appelvink.
Een zeer forse knaap met weliswaar minder felle, maar evenzeer fraaie kleuren als de goudvink. Met een snavel waarmee een kracht tot wel 50 kilo kan worden uitgeoefend.
Maar hij is lief voor zijn kinderen; die krijgen zacht voedsel. Zaadjes, rupsen en larven.

En dan hebben we nog de vinkie-vink. De vink die we dagelijks wel bij de vijver zien, een wat subtieler fraai gekleurde soort, bekend om zijn vinkenslag.
Heb je zelf een voedertafel en mogelijk vijver, dan is de kans groot dat je deze aardige vogel op de grond ziet foerageren op zoek naar zaden die op de grond zijn gevallen (tuinvogels en met name mussen zijn slordige eters).

Muggen

Een goede lokker is natuurlijk het water met “de muggenbalzaal”. Wat je niet uit de bodem of planten haalt, vang je gewoon zo, hap snap, uit de lucht.

Er is momenteel weer veel te doen over de tijgermug. Die kan potentieel gevaarlijke virussen overbrengen zoals knokkelkoorts.
De bestrijding van deze invasieve exoot wordt zeer serieus genomen.
Zouden ze in de vijver zitten? Weinig kans.

De tijgermug zoekt stilstaand laag water in bijvoorbeeld schaaltjes, potjes en schotels, bloempotten.

In de vijver staat het water misschien wel stil, maar nooit echt voor lang, en er zijn te veel “roofvogels” (en kikkers) om rust te vinden.

Om uw eigen tuin vrij te houden van de tijgermug controleert u bovengenoemde bronnen regelmatig op stilstaand (regen)water en houdt deze droog. Effe omkiepen dus.

Muizenissen

Onze race-muis, welke is het? Bij de vijver zijn bosmuis, woelmuis en veldmuis gespot in voorgaande jaren. Huismuis kan ook nog.
Vaak gaan ze zó snel, dat het moeilijk te zien is. Maar let op de lengte van de staart, de oortjes. Onze Speedy lijkt een woelmuis.


Haiku challenge

Merel baadt en drinkt
Heggenmus kijkt kalm en wacht
De vijver geeft rust


(Snoetje, 28 maart 21:17)

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs