Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

9 eieren

Albert Eggens | dinsdag 26 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 739x

Het broeden is inmiddels al even begonnen. Andries vertelde het de vorige keer al. We zijn weer terug, geheel tegen de verwachting in is de nijlgans (een eendensoort) toch weer begonnen met eieren te leggen. De steenmarter is nog weggebleven en mevrouw nijlgans zit nu op negen prachtige eieren.

(On)rust op het nijlganzennest

De rust lijkt teruggekeerd op het zoveel besproken nest. We hebben hier al het één en ander meegemaakt. Zonder dit allemaal weer te benoemen verwijs ik je graag na de eerdere blogs en video’s. Of is er ook nu geen rust op het nest? Ja, er zit een nijlgans te broeden op de eieren, maar wie is het? Is het ook degene die de eieren heeft gelegd? Heeft één eend alle eieren gelegd? Of zijn de eieren van twee verschillende nijlganzen. En wie zijn de twee die het broedende eendje zo lastig vallen? Lastig vallen is misschien nog wel voorzichtig uitgedrukt, mishandelt is een betere uitdrukking. Zo wordt er gesurft, geplukt, gebeten, getrokken en bovendien veel lawaai gemaakt. Maar mevrouw (tenminste dat neem ik maar even aan, niets lijkt mij nog onmogelijk op dit nest) blijft rustig zitten en lijkt zich niet van haar missie te laten afleiden.

Niettemin heeft iemand het laatste ei gelegd op 15 of 16 mei. Hiervan uitgaande, en als het zo blijft gaan zoals het nu gaat, kunnen we de eerste kuikens verwachten rond de 15e van de volgende maand. Lang zullen we hiervan niet kunnen genieten, want jongen nijlgansjes wagen al snel de sprong naar beneden. Maar door de goed geplaatste camera’s hopen we ook dit goed te kunnen zien en hiervan te genieten.

Drie kilometer verder op het zeearendnest

Afgelopen week zijn we met de uiterste voorzichtigheid even bij het nest van de zeearenden in de Alde Feanen geweest. De boom is ongeschikt om erin te klimmen en de jongen te ringen, maar nu konden we toch met zekerheid vaststellen dat er twee jongen zijn en dat ze ongeveer een vier weken oud zijn. Hiermee heeft dit zeearendspaar voor het vierde jaar op rij broedsucces en hebben ze totaal zes jongen grootgebracht, mits deze twee uitvliegen uiteraard.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Nijlgans Alle Beleef de Lente blogs