naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden
Toon alle blogs & vlogs

Door Pascal Stroeken
STONE

2 - 1 - 1 = 0

Pascal Stroeken, STONE | maandag 30 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 398x

Het raadsel van het verdwenen ei. Zo begon de dag in het app-groepje van Team Steenuil BdL (clipmaker, moderatoren, bloggers). Bij het ochtendgloren was duidelijk dat het enige overgebleven ei in Dongen foetsie was. Maar wat was er nou precies gebeurd?

Nadat dit seizoen al eerder een ei verdwenen was, was het nu dus weer raak. Zoals bij elk onderzoek naar vermissingen, worden zo spoedig mogelijk de beelden van bewakingscamera's uit de omgeving van de vermoedelijke verdwijning opgevraagd en afgekeken. Ook bij BdL is dit de gebruikelijke aanpak. Grondig speurwerk van clipmaker annex hoofdinspecteur Geert heeft uitgewezen dat afgelopen nacht het ei klevend aan de buik van vrouw Dongen buiten de nestkast is beland. Het overduidelijke bewijsmateriaal is inmiddels openbaar gemaakt in deze clip.

De resultaten van nader onderzoek op de plaats waar het ei vermoedelijk terecht is gekomen, worden later bekend gemaakt.

Hoe kan dat?

Uit onderzoek aan niet uitgekomen eieren weten we dat de inhoud van eieren waarin geen embryo tot ontwikkeling is gekomen, vaak bestaat uit een vloeibare mengeling van dooier en eiwit. De meest aannemelijke verklaring is dat uit een barstje in de eischaal deze kleverige, vloeibare inhoud op de kale huid (broedvlek) en/of de veren terecht is gekomen. En aldus is het ei, stevig vastgeplakt aan moeders buik, onbedoeld tijdens een uitstapje buiten de nestkast beland.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis van Beleef de Lente dat bij de steenuilen een ei uit het nest verdwijnt. Ik citeer uit het blog van maandag 16 mei 2011: "Wederom verrassende ontwikkelingen. Op het clipje is tot veler verbazing te zien dat één van de eieren vastgeplakt (?) aan de buik / vastgeklemd tussen de poten van het vrouwtje in het voorportaal terecht is gekomen." In dat jaar, toen nog op locatie Harreveld, kwam daags voor het uitkomen van de eieren één ei gekleefd aan moeders buik vanuit het broedgedeelte van de nestkast in het voorportaal terecht. Vermoedelijk betrof dat toen ook een niet levensvatbaar ei.

Taak vrouw Dongen zit erop, of toch niet?

En zo is het broedseizoen in Dongen nu echt ten einde gekomen. Beide eieren kenden een onfortuinlijk lot. De gebeurtenis rond dit tweede ei voedt de gedachte dat het eerste ei ook kapot is gegaan, waarop het door vrouw is opgegeten. Een nogal bizar verloop van dit nest.

Opmerkelijk vind ik echter dat vrouw Dongen na het verlies van dit laatste ei intussen nog wel gewoon (?) in de broedhouding op het nest zit. We zien haar zelfs "schuddelen", het gebruikelijke ritueel als ze zich goed op het ei positioneert. Hoe lang houdt ze dit vol?


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht