Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Als M in deze richting wegvliegt schreeuwt hij meestal op ongeveer 5 meter van mijn oren...

Door Mark Hessels

Gekrijs op het erf en ook K5 al uit het ei

Mark Hessels | vrijdag 3 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 134x

Mooi is niet precies het juiste woord voor de territoriumschreeuw van M kerkuil, maar indrukwekkend is het wel, zeker als dat een keer of tien per nacht vlak langs je slaapkamerraam komt. En terwijl M druk aan het jagen is kroop op 2 mei K5 al weer uit het ei. De familie groeit snel nu.
Trotse moeder, toen nog met 4 kuikens en 3 eieren

Geluiden in de nacht

Er zijn nog maar weinig plekken in Nederland waar het ’s nachts nog echt stil is. Als het niet te hard waait is het hier zo stil dat je ieder klein geluidje op grote afstand nog hoort. Een roepende bosuil een kilometer verderop, geen probleem. Een watervogel die een beetje onrustig droomt, je kunt m zo aanwijzen. Een oehoe op anderhalve kilometer afstand, zelfs die hoor je nog prima. En terwijl je zo in je bed ligt te luisteren naar alle die zachte verre geluidjes komt er opeens iets wat nog het meest lijkt op een krijsende heks voorbij je slaapkamerraam gestoven. Man kerkuil (M) gaat weer op jacht en laat dat aan iedereen even weten of je nu slaapt of niet.

Wij zijn inmiddels natuurlijk wel gewend aan het geluid en meestal slaap ik er gewoon doorheen, maar je merkt wel dat hij het nu steeds drukker krijgt en steeds vaker per nacht op en neer vliegt. Tja en wat is er dan leuker dan iedere keer dat je vertrekt en aankomt die kerel die jou overdag wakker maakt met zijn grasmaaier ’s nachts eens even lekker rechtovereind te schreeuwen in zijn bed…

 

K5 uit het ei en wat kunnen we nog meer verwachten ?

Ik schreef in een vorig blog al eens dat er wel een kansje was dat E1 misschien overgeslagen was. Echter met de komst van K5 is de kans daarop opeens een stuk kleiner geworden. De details van die uitleg laat ik deze keer eens achterwege, want dan houd ik geen lezers en likes meer over. Maar geloof me maar, we hebben nog 2 eieren in het spel die echt nog serieus kans maken om K6 en K7 te gaan opleveren.

K6, als je me kunt horen, begin maar vast met die eitand een krasje in de eischaal te maken. Er wordt op je gerekend hier. En K7, geniet nog even lekker van je eigen veilige slaapkamer daar, je zal straks flink aan de bak moeten om je staande te houden tussen al die brusjes. Maar wij staan achter je; je bent zelfs nu al de favoriet van sommige kijkers.

 

De prooien komen mooi op gang

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. De kerkuil is een opportunistisch broeder. Dus relatief veel eieren en als alles meezit dan ook veel jongen die de eindstreep halen. Maar daar staat ook tegenover dat als de prooien minder makkelijk gevonden worden waarschijnlijk niet alle kuikens gaan opgroeien en de kast nooit zullen verlaten. Ik heb daar vorig jaar eens een beetje bozig blog over geschreven. Ik had verwacht dat helemaal niemand dat tot het eind zou lezen, maar te zien aan de vele likes viel dat verhaal juist erg in de smaak. Lees nog maar eens terug als je nieuw bent hier of als je opeens een gevoel van onrechtvaardigheid op voelt komen voor die arme zielige kuikentjes.

Maar ondertussen heeft M een goede opwaartse trend te pakken met het aanbrengen van prooien. Het weer is ondertussen een stuk gunstiger en ik kan me goed voorstellen dat de muizenstand inmiddels snel aan het herstellen is. Het groen knalt letterlijk de grond uit hier, dus iedereen kan weer aan de kost komen. Zouden V en M dit allemaal voorzien hebben of hebben ze dit jaar ook een beetje geluk gehad? We gaan het beleven.

M kan zijn ogen nu al niet geloven met al die mooie kuikens die al uit die eieren zijn gekomen. In deze prachtige clip mag hij even van het spul genieten, voordat hij door V weer terug aan het werk wordt gezet.

Maar ook trotse moeders moeten af en toe heel even de benen en de vleugels strekken.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs