Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Weer een ei in Amsterdam!

Margot de Kam | woensdag 20 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 73x

Om 12:23 legde V haar tweede ei. Update: 22 maart 17:01 kwam het derde ei. Update: 25 maart 2:27 was het vierde ei er. Waarschijnlijk is het legsel compleet.

update 25 maart

Om 2:27 legde vrouw haar vierde ei, nadat ze lang had geslapen. Het legsel lijkt compleet. Vrouw heeft vanaf gisterochtend 10 uur de eitjes nog maar korte periodes alleen gelaten. Man kwam om 6 uur even kijken. Om kwart over 7 bracht hij een prooitje en kon de kast in. Hij keek een paar minuten en heeft er even op gelegen. Het is nog een begin, maar het broeden zal hem ook lukken!

Over het broeden later meer.

update 22 maart

Om 17:01 zagen we aan een paar draaiingen van de staart, wat een kwispel wordt genoemd, dat het derde ei gelegd werd. Ze chupte even naar Man die kennelijk buiten beeld in de buurt was. Maar vrouw slechtvalk liet het ons het derde ei niet meteen zien, ze bleef er een paar uur op liggen.

Man kwam met een prooitje rond 7 uur, dat hoefde ze ook niet. Ze leek te moe. Na half negen liet ze ons haar derde ei zien.

 

Blog 20 maart

Elke valk is weer anders

Waar het bij de ene valk lang lijkt te duren, lijkt het leggen van de eieren bij mevrouw slechtvalk van het Rijksmuseum heel makkelijk te gaan.

Zij houdt ook wel veel de omgeving in de gaten, haar kast is dieper, het lijkt alsof ze daarom graag zolang mogelijk op het rooster blijft.

Toch kost de aanmaak en leg van een ei heel veel energie. Gisteravond lag Vrouw slechtvalk heel diep te slapen bij haar eerste ei. Man zorgt goed voor haar en brengt regelmatig kleine prooitjes. Dat is ook goed voor haar kalk-inname, van de kleine vogeltjes worden ook de botjes gegeten.

 

Tijd tussen de eieren

Er zat 54 uur en een kwartier tussen ei 1 en ei 2. Dat ligt mooi dichtbij de gemiddelde tijd van 56 uur. 

Tussen ei 2 en ei 3 zat 52 uur en 37 minuten.

Tussen ei 3 en ei 4 zat 57 uur en 26 minuten.

 

Broedvlek is nog in ontwikkeling

Ze gaan pas broeden als ze weten dat er nog maar 1 ei hoeft te komen. Tot die tijd ligt het ei vaak bloot, of gaan zowel Man als Vrouw erbij liggen.

Hun broedvlek,- ja allebei gaan straks broeden-, is nog niet helemaal voorbereid. Alleen de slechtvalken zelf weten precies wanneer dit is. 

Wij mensen kunnen pas achteraf berekenen, als het laatste ei er is, wanneer het broeden precies begon. Meestal bestaat een legsel uit 3 of 4 eieren. 

 

 

Vrouw was in diepe slaap

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs