Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Teamwork

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 31 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 199x

Het gaat goed met de kerkuilen in Het Woold. De prooien, die binnengebracht worden in het nest, zijn prima in balans, de tafel is goed gedekt voor dit uilengezin. Tot nu toe gaat alles boven verwachting goed!
Foto André Eijkenaar woelrat

GROTE TREK!

De jongste uilen worden nog wel gevoerd maar kunnen inmiddels zelf ook de prooien in zijn geheel naar binnen werken. Er is een aanbod van wommen, wammen en spitsmuizen: de grootste jongen krijgen al dikke prooien te verwerken, terwijl de kleinere jongen wat kleinere prooien krijgen, zoals de spitsmuizen en bosmuizen. Per nacht worden er ongeveer 20 muizen verorberd. Dat zal oplopen naar zo’n 30 tot 40 prooien per nacht. De ontwikkeling van de jonge kerkuilen gaat gestaag door. Ze ontwikkelen zich zichtbaar in de nestkast. Ze oefenen druk voor hun latere leven.

DOET GOED VOORBEELD GOED VOLGEN?

Kerkuilen doen niet hun ouders na. Ze hebben instincten meegekregen die ze nu aan het oefenen zijn voor als ze buiten de nestkast komen. Ze ontwikkelen hun vleugels door vliegoefeningen in de nestkast te doen en straks ook erbuiten. En zichtbaar is straks ook dat ze het bespringen van een prooi in de vingers proberen te krijgen.

Ook zijn de kuikens aan het fixeren. Daarmee kunnen ze later de exacte plek van een prooi bepalen en ook de afstand tot een prooi inschatten. Zo leren de jonge uilen nu al de basis van de jacht. Kortom, de ontwikkeling van de pullen gaat razendsnel.

NACHTELIJKE ACTIVITEIT

Slechts weinig nachtdieren zijn de gehele nacht actief. Het grootste deel is avond- óf ochtendactief. Tijdens de broedtijd, en daarna als de jongen worden verzorgd, is de kerkuil wél de gehele nacht actief. Het gebeurt zelden dat een uil een uur wegblijft en geen voedsel aanvoert. Aan het begin van de nacht wordt de maximale aanvoer bereikt. Daarna neemt de prooiaanvoer geleidelijk af.

NOG EVEN UITRUSTEN VOOR HET FEESTJE BEGINT

 De kuikens zullen ook actiever worden in de kast, ze klimmen en klauteren erop los en worden ook steeds mondiger. We zullen hier in de toekomst vast veel clipjes van gaan zien!

 

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs