Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Wordt het weer zo'n feest dit jaar ?

Door Mark Hessels

🦉💤💤 Even een uiltje knappen

Mark Hessels | vrijdag 31 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 147x

Dat wordt zo’n beetje de hoofdactiviteit van vrouw kerkuil de komende weken samen met het eindeloos keren van eitjes, liefst zonder dat de bewoners daarbinnen helemaal draaierig en misselijk worden.
Het begin is er ! De eierwekkers zijn gestart.

Maar ondertussen

Maar dat luizenbaantje is natuurlijk niet haar enige bezigheid. Terwijl het er van buitenaf zo relaxed uitziet is V van binnen heel hard aan het werk om het tweede ei voor te bereiden en waarschijnlijk inmiddels ook al een beginnetje van het derde ei. En dat maken van een ei, in zo’n relatief korte tijd is hard werken voor het lijf van V; alleen al die enorme hoeveelheid kalk die ze moet leveren voor de ei-schaal. Gelukkig krijgt ze via al die muizenbotjes ook meer dan genoeg kalk binnen.

 

Broedvlek of broedplek ?

Ook in het ei E1 staat het leven ondertussen niet bepaald stil. Bij de kerkuil begint het vrouwtje al meteen bij het eerste ei met broeden. Dat gaat af en toe nog een beetje onwennig, zoals we op de beelden wel kunnen zien en ook de broedvlek (soms ook wel de broedplek genoemd) moet nog een beetje op gang komen. De broedvlek is een kale vlek op de buik die extra doorbloed is in deze periode. Via deze vlek kan het vrouwtje goed warmte afgeven aan het embryo dat zich in het ei aan het ontwikkelen is. M heeft niet zo’n broedvlek en kan dan ook niet veel bijdragen aan het broeden. Hij kan wel als een theemuts op de eieren gaan zitten, maar met broeden heeft dat weinig te maken. Deze taak laat hij dan ook graag aan V over terwijl hij in deze periode voor de catering zorgt.

 

Waar is E1 allemaal mee bezig ?

We weten natuurlijk allemaal hoe een eitje er van binnen uit ziet voordat het embryo begint te groeien. Maar inmiddels is, als E1 een bevrucht ei is tenminste, in de eidooier een piepklein beginnetje gemaakt met wat straks hopelijk gaat uitgroeien tot K1. Ik heb daar in 2021 eens een blog over geschreven met een hele mooie serie foto’s erbij over de ontwikkeling in het ei. Kijk nog maar eens via deze link, als je dat interessant vindt.

 

Maar nu eerst even de agenda’s erbij

Want inmiddels lopen er al minstens 2 eierwekkers en dan wordt het weer tijd om de agenda’s alvast vrij te maken voor hopelijk de volgende heugelijke gebeurtenis.

De eerste is al heel snel. Bij alle kerkuil eieren die hier ooit zijn gelegd zat er gemiddeld 2,4 dag tussen de tijdstippen dat de eieren gelegd werd (en het kortste interval was 2,2 dagen en het langste 2,9 dagen). Als E2 zich ook weer netjes aan die afspraak houdt dan is het te verwachten ergens tussen vanmiddag 16:20 en morgenvroeg 9:00.

En de tweede wekker die gestart is gaat over wanneer K1 uit dit eerste ei kan komen. Dat is wel iets lastiger te voorspellen omdat de spreiding daarin een stuk groter is. Als K1 heel veel haast heeft kan ie er op 26 april al uit komen. Als hij echt traag is pas op 3 mei en het meest waarschijnlijke is natuurlijk ergens daar halverwege tussenin. Dus plan die week ook alvast maar vrij om de hele dag voor het scherm te wachten….

E1 op komst en M eet van pure spanning de laatste prooi maar op....

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs