Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een rommeltje? Mooi zo!

Bernice Goffin | maandag 27 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 287x

Ons uilenkoppel waant zich koning en koningin van de hooiberg. De hooiberg is van hen en niemand anders. Toch zijn ze zeker niet de enige bewoners van de hooiberg. Dat bleek toen er in het holst van de nacht een grote rat opdook tussen de balen.
Foto André Eijkenaar

Krioelen van het leven

Een rommelig, droog hoekje met een breed scala aan verstopplekjes. De hooiberg lijkt op sommige momenten misschien leeg, maar zit vol met allerlei kleine diertjes. Het is een prima plek voor muizen en ratten om rond te scharrelen, maar ook zit er veel kleiner leven. De hoekjes en gaatjes zijn geschikte plekken voor spinnen en insecten die zich graag op beschutte plekken ophouden. In de winter kan het een warme en veilige plek zijn om warmere tijden af te wachten.

 

Een rat van formaat

En aan de top van de hooiberg staan dan de kerkuilen, als grootste bewoners. Hoewel… Die rat was toch ook wel echt groot. Aan een rat van dat formaat zal een kerkuil waarschijnlijk niet beginnen. Maar jonge ratten zijn een prima prooi. Een mooie aanvulling op de vele muizen die in de omgeving wonen. Hoe komt het dat deze omgeving zo krioelt van het leven?

 

Niet perfect

Het antwoord is zo simpel, maar in de moderne wereld kennelijk toch ingewikkeld. Een rommeltje is de oplossing. Laat hier en daar een stapel takken liggen. Maai het gazon niet perfect, maar laat  stukken met lang gras en kruiden staan. Richt een mooie hooiberg in, rijk aan verstopplekjes. Met al deze stappen geef je verstopplekken en voedselbronnen aan muizen en vele andere diertjes. En daar komen dan weer de grotere dieren, zoals onze kerkuilen, op af. Al deze dieren zijn gebaat bij een rommelige en kleinschalige omgeving. Helaas is dat nog niet zo makkelijk te vinden in het huidige Nederland, waar alles strak wordt afgewerkt en opgeruimd. Veel dieren van kleinschalig landschap hebben het hier dan ook moeilijk.

 

Paradijs

Ons koppeltje heeft geluk. Ze leven in een waar paradijs voor dieren en planten en profiteren daar volop van. Helaas is dit paradijsje eerder uitzondering dan regel. Maar wel een heel mooi voorbeeld van hoe het óók kan. Geef het leven de ruimte en je krijgt er een paradijsje voor terug.

Rosse woelmuis. Foto Bernice Goffin

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs