Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Marter/wezel

Roos Tol | woensdag 6 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 375x

Pimpelmees. Zwartkop man. Koolmees jong. Roodborst. Pimpelmees. Koolmees. Pimpelmees. Marter. Pimpelmees. Vink. Vink. Pimpelmees vink. Pimpelmees. Vink. Zwartkop. Zomaar een uurtje waarnemingen bij de vijver, donderdagmiddag 30 juni. Gaap. Wacht even… stond daar nu: MARTER?

Ja, daar stond marter!

Omdat de laatste dagen van juni nog niet waren verwerkt met de gegevens uit de chat, was de marter nog niet ontdekt. Maar het betreft een nieuwe soort op de lijst van dit jaar!*

En dat niet alleen; het was om half vier in de middag!

Boommarter

Het gaat om de boommarter (Martes martes) uit de familie der marterachtigen (Mustelidae), waartoe ook bunzing, otter, das, hermelijn en wezel behoren.
Boommarters zijn tamelijk zeldzaam en worden door hun leefwijze niet snel gespot.

Boommarters zijn hoofdzakelijk schemer- en nachtdieren. Maar in de late lente en in de zomer kunnen ze ook overdags actief zijn. Het betreft dan meestal een moeder met jongen.

In maart of april worden 1 tot 5 jongen geboren; ze worden tot 6 weken gezoogd. Daarna krijgen ze hun eerste vleesmaaltijdje.
Vanaf die periode, met een week of 7, leren de jongen al spelend klauteren en klimmen en de omgeving verkennen.
Ma zorgt voor ze tot ze weer bronstig wordt – juli, augustus – en daarna moeten ze het zelf uitzoeken want marters zijn solitaire dieren.

Boommarter broednesten zitten vaak in oude spechten- of eekhoornholen en kunnen meerdere ingangen en kamers hebben. Wel zo veilig! Volwassen marters slapen ook in leegstaande vossen- of dassenholen, konijnenholen of in boomholtes.

Omnivore carnivoor

De lenige, acrobatische, slanke boommarter met de dikke roodbruine vacht, dikke volle staart, het zwarte neusdopje en spits koppie met relatief grote oren, iets hogere achterpootjes dan voorpootjes en het formaat van een kat – 0,9kg tot 2,0 kg; het vrouwtje is een stuk kleiner dan de mannetjes – is een roofdier. Hij eet vlees.

Hij eet eekhoorns, muizen, zangvogeltjes, duiven, watervogels, spechten, reekalfjes.
Al zal, net als bij de geliefde uilen en roofvogels, vaker muis dan ree op het menu staan.
Verder heeft hij graag eens een eitje; een kippenei kan hij prima aan dus de eigenaar van de kippen die we hier ergens op een erf nabij regelmatig een ei horen leggen, zal ze ’s nachts echt wel veilig achter slot en grendel hebben.
Insecten lust hij ook. Wespen en hommels bijvoorbeeld. Honing ook. En kevers.

Maar ook: vruchten, paddenstoelen, (lijster)bessen, beukennootjes.
Het is een omnivore carnivoor!

Dank aan…

Dank aan Sylvana3003 die 30 juni zo cool de waarnemingen neerschreef en daarbij weliswaar geen marter maar wel de wezel als enige voorbij zag komen.

En dank aan onze teller: het junibestand is nu volledig!

Maar nu dit…

Het zal oplettende kijkers opvallen, dat het beestje op foto 2 geen marter is. Het is een wezel.
*En dit is tóch een nieuwe soort voor dit jaar!

Over de wezel schreef ik vorig jaar DIT BLOG.
Na rijp beraad besluiten we om wel de marter als nieuwe soort te schrappen en de wezel toe te voegen aan juni en dit blog toch te publiceren. Immers: de marter zal in deze omgeving wel degelijk voorkomen en ook juist in deze tijd overdags.
Het was alleen helaas niet deze marterachtige die in beeld is geweest.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs