Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Andre Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Het past nog!

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 13 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 311x

De kuikens zijn inmiddels 21,16,14 en 12 dagen oud en elke keer als ik kijk constateer ik dat ze gestaag groeien. Vrouw kerkuil zit op het moment van schrijven ook naast de kuikens, al een hele kerkuilen familie zo bij elkaar. Ze worden echt al groot, hoe gaat de ontwikkeling de komende tijd?
Foto André Eijkenaar (mol)

ONTWIKKELING

Het tweede donskleed van de kuikens is halverwege de derde week volledig. Het bedekt vrijwel het gehele lichaam, behalve de buikzijde waar nog een kale plek aanwezig is. De pullen werken kleine prooidieren in zijn geheel naar binnen. De ogen zijn op de twintigste dag volledig geopend en de pupil is donkerblauw. Aan de voorzijde van de kop verschijnt een hartvormig figuur van dons. Ze gebruiken hun loopbeen niet meer om zich in het nest te verplaatsen. Het blazen van de kuikens neemt sterk toe en is de gehele nacht te horen.

In de vierde week ontwikkelt zich de gezichtssluier volledig en wordt begrensd door bruine veertjes in plaats van donsveertjes. De schacht van de slagpennen ontwikkelt zich tot een lengte van 30mm. De veren van de handpennen komen uit de schacht (bloedspoel) en zijn op de leeftijd van 28 dagen zichtbaar als kleine pluimpjes. De staartveren beginnen zicht te ontplooien en de klauwen worden langer

RANGORDE

Bij het ouder worden van de jongen ontstaat er een rangorde in het nest: de grootste, in de meeste gevallen ook de oudste, staat vooraan in de rij en ontvangt als eerste het voedsel. Raakt het oudste jong verzadigd, dan verlaat het zijn gunstigste positie en sluit weer achteraan in de rij.

SPANNEND

Het blijft spannend of man- en vrouwkerkuil er de komende tijd in slagen om voldoende voedsel te blijven aanvoeren om de jonge kerkuilen groot te krijgen. Het is best een groot gezin en de jongen lusten steeds meer.

We zien ook dat vrouwkerkuil de afgelopen nachten steeds langer bij het nest weg is. In deze periode gaan ze steeds vaker samen jagen om hun kroost voorspoedig groot te krijgen. Maar ja, we hebben bij de kerkuilen en andere vogels van Beleef de Lente kunnen zien dat de natuur zich niet laat dwingen... alles is nog mogelijk.

MOL ALS VOEDSEL

Mollen worden wel vaker door kerkuilen gevangen, maar toch is het niet een zeer algemene soort in het voedselpakket van de kerkuil. Dat bestaat toch voornamelijk uit veldmuizen en spitsmuizen. In de Handleiding Kerkuilen (pdf) staat meer informatie. Deze kunt u gratis downloaden. Opvallend is dat ik deze week ook een mol aantrof in een steenuilenkast en waarschijnlijk is de grond droog geweest dat de mollen 's nachts meer boven de grond kwamen en als prooi gevangen wordt door uilen. Ze waren beide al een poosje over de datum.

Lees ook het blog van Ronald waarom steenuilen wel rotte muizen lusten en kerkuilen waarschijnlijk niet!

 

The Barn Owl Trust

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs