Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Welkom bij de kerkuilen

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 28 februari 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 765x

De kerkuilen weten elk jaar bij Beleef de Lente bewondering en verwondering op te roepen. Tot en met NOS Journaal kwamen de beelden van parende kerkuilen in beeld. Naast de livestreams die je kan volgen, zijn er clips met hoogtepunten, blogs met achtergronden en kun je chatten over wat er te zien is
Foto André Eijkenaar

Dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door vrijwilligers. Welkom bij Team Kerkuil!

Het Beleef de Lente-team voor de kerkuil heeft er zin in om te starten met het 15e seizoen. Er zijn een paar teamleden verhuisd en een paar nieuwe teamleden bij gekomen. We houden je graag op de hoogte houden van de achtergronden bij de beelden. Dit jaar lees je blogs van Ben, Bernice, Mark, Mariska en Mary. Ed en Esther zijn de clipmakers van de kerkuil en natuurlijk maken de moderators van de chat het team compleet.

Mark is eigenaar van de locatie en blogt net als vorig jaar met ons mee en praat ons bij in het volgende blog hoe het de kerkuilen is vergaan nadat de camera’s vorig jaar uit werden gezet. Bernice zal ons in haar blog uitleggen wat er met het onderzoek naar de kerkuilen in 2020 is gedaan. En hoe we graag verder gaan met het onderzoek in 2021.

Rampzalige sneeuwstorm

In de afgelopen tijd is de kerkuil veel in het nieuws geweest, helaas niet met een positief bericht. Veel jonge kerkuilen hebben de korte maar heftige sneeuw- en ijsperiode van begin februari niet overleefd. In grote delen van de Achterhoek lag een dikke deken van sneeuw over het landschap. Hierdoor werden de muizen, het favoriete voedsel van een kerkuil, onzichtbaar. Een kerkuil kan een aantal dagen zonder of met minder eten. Maar veel jonge kerkuilen zijn geen ervaren jagers en zijn door verhongering doodgegaan.

Dit is triest om als beschermer van de kerkuil mee te maken, maar het hoort er ook bij. Er blijft een gezonde en sterke populatie over. En als de muizenstand weer toe neemt, kan een kerkuil twee tot drie nesten per jaar grootbrengen, wat de verliezen dan weer kan compenseren.

 

 

Foto Johan de Jong

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs