Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Water, levende hart van de tuin

Roos Tol | zondag 1 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 812x

Zo’n zeventig procent van het oppervlak van de aarde bestaat uit water. Een beetje van al dat water bevindt zich hier, in deze bostuin boven op de stuwwal van de Veluwe. Een indrukwekkend beetje!

Een vijver die spontaan begon als een ondiepe kuil, een verzakking van de tuin waarin regenwater bleef staan dankzij de bodem van zand en leem en waar de hond des huizes graag verkoeling zocht als het warm was.
“Hee”, dacht de eigenaar van de tuin, “daar kan ik best wat mee.”
Hij begon met de plek wat uit te diepen, zodat er méér water kon blijven staan. Aan de randen ondiepe plekken: kunnen de vogels lekker badderen. Wat oude boomstronken hier, diverse beplanting daar. Geduld en liefde. En zo is deze prachtige plek uitgegroeid tot een oase voor vogels. Ik zag binnen twee dagen al koolmezen, pimpelmezen, merels, mus, vink en roodborst aan- en afvliegen.

En er komt meer

Niet alleen voor vogels is de vijver een geliefde drink- en badplaats. De eigenaar heeft er, naast bosmuizen, ook een wezel en zelfs een vos waargenomen. Zelf meende ik kikkergekwaak te horen. Bovendien wordt er dankbaar gebruik gemaakt van materialen in en om de plek voor het bouwen van nesten. Of het verbouwen daarvan: de boomklever gebruikt leem uit de vijver om de opening van de mezenkast boomklever-passend te maken!
Daarnaast is zulk een hotspot zo nu en dan een geliefde fourageerplek voor roofvogels als sperwer of havik. Tsja, ook die (en hun jongen) moeten eten en drinken…

Dag en nacht bezoekuur

De menselijke bezoekers van Beleef de Lente hebben doorgaans hun eigen was- en drinkgelegenheid. Maar er zijn meer dan genoeg redenen om de vijver te frequenteren, zelfs als er geen vogeltje te bekennen valt. Een fenomenale rijkdom aan kleur en geluid, vogelzang, regen die opspat in het water, blad dat wuift in de wind. De nacht die langzaam overgaat in de dag. Zen!
Ontdek dat hier nog heel veel meer te ontdekken valt, nu nog verborgen in de struiken of misschien wel onderweg. Naar dit fijne plekje op de Veluwe. Geniet mee!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs