Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Zorgen

Bernice Goffin | vrijdag 24 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 974x

Wat een grootteverschil tussen onze kuikens! De grootsten zijn intussen al bijna zo groot als volwassen uilen, maar de jongsten lopen behoorlijk achter. Ik zie dan ook veel zorgen voorbijkomen in de chat en in de gestelde vragen. Iedereen vraagt zich af of het wel goed gaat met de kleintjes.
Foto van André Eijkenaar

Genoeg voederingen?

Er wordt veel prooi aangevoerd: zo werden er donderdag maar liefst 24 muizen gebracht en liggen er regelmatig muizen op voorraad. Wat het voor de kleintjes iets lastiger maakt, is dat ze nog niet zelfstandig kunnen eten. Ze zijn nog afhankelijk van moeder om kleine stukjes prooi aangereikt te krijgen en moeder heeft het intussen behoorlijk druk met haar oudere kuikens, die uiteraard veel meer aandacht opeisen. De afgelopen week werd er minder tijd besteed aan voeren dan de week ervoor.

 

Voederingen alleen voor jongste kuikens

Dat er minder tijd aan voeren wordt besteed, komt echter ook doordat veel van de kuikens intussen zelf kunnen eten en dus niet meer gevoerd hoeven worden. De tijd die vrouw nog wél besteedt aan voeren, is dus grotendeels besteed aan de jongste kuikens. Bovendien hebben de kleintjes natuurlijk nog niet zoveel nodig als de oudere kuikens.

 

De zorgen blijven

Nog steeds zie ik veel zorgen in de chat over of vrouw er wel op let dat de kleinsten genoeg te eten krijgen. Het is lastig om te bepalen hoeveel eten de jongste kuikens precies nodig hebben, maar ik denk dat vrouw kerkuil daar een beter idee van heeft dan wij. Ze zal ongetwijfeld doen wat het allerbeste is voor haar kroost. Dit kan echter ook betekenen dat ze haar oudere kroost prioriteit geeft: zij hebben immers de beste kans om op te groeien tot gezonde, volwassen, kerkuilen. Voor ons is het dan erg frustrerend om te zien dat ze meer tijd besteedt aan de oudere jongen, maar voor haar is dat gewoon de manier om zoveel mogelijk gezonde jongen op de wereld te zetten. Ze kijkt er simpelweg wat anders tegenaan dan wij.

 

Afwachten en verwonderen

Om dit blog samen te vatten: of de kleinsten het gaan redden is simpelweg niet te bepalen. Persoonlijk vind ik dat de ouders echt heel goed hun best doen om alle kuikens een goede start in het leven te geven en denk ik dan ook zeker dat er kans is voor de jongsten. Maar om zeker te weten wat er gaat gebeuren, kunnen we helaas niks anders doen dan afwachten. En natuurlijk ons verwonderen over alle prachtige intieme beelden die we voorbij zien komen op de kerkuilencam.

 

 

Foto van Shutterstock

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs