Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Krakers in de kast?

Frank van Groen | zondag 31 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1070x

Op zondagmiddag 31 maart hebben twee holenduiven meer dan gewone belangstelling voor de kauwenkast. Gaat het hier om krakers? En hoe gaan de kauwen hier op reageren?

Ongewenste bezoekers

Even voor half drie kruipt een holenduif achter de kauwenkast om er even later in te gaan. Het blijkt om twee duiven te gaan en er wordt flink gebromd in de kast. Het lijkt de duifjes wel te bevallen. De voorjaarsstemming zit er goed in, gezien het aanhoudende gebrom. Maar wat wil je ook met zo’n mooie kast, inclusief een muur van takken voor de nestkom.
Terwijl één duif het zich gemakkelijk maakt in de nestkom en daar lekker zit te brommen gaat de ander een paar maal de kast in en uit. Het brommen in de nestkom klinkt heel anders dan de karakteristieke eenlettergrepige koer van de holenduif en heeft wel wat weg van het in mijn oren tevreden gebrom dat ook houtduiven bij hun nest laten horen.
De duiven hebben geen enkele moeite om over de takken heen te klimmen de nestkom in. Een bezoekende steenmarter zal zich er ook niet door laten tegenhouden. Laten we daarom hopen dat een dergelijk roofdier de kast niet ontdekt, want dan is het waarschijnlijk over en uit met het broedseizoen van de bewoners, of het nou holenduiven zijn of kauwen.

Wordt het vechten?

Mooie holtes zijn erg in trek bij verschillende soorten broedvogels. Bij aanvang van het broedseizoen vinden dan ook de nodige schermutselingen plaats. Zo werd vorig jaar de kerkuilenkast van BDL door kauwen gekraakt en werd bloggroep kerkuil noodgedwongen bloggroep kauw.
Om 16:04 uur komt ons stel kauwen thuis en ze zijn ‘not amused’. De duiven worden binnen de kortste keren naar buiten gewerkt. Van vechten is geen sprake. De kauwen beschouwen zich duidelijk als rechtmatige eigenaar van de kast, en geef ze eens ongelijk na al dat werk.
De holenduiven zitten zich nog bijna een uur beduusd voor de kast te poetsen, terwijl één van de kauwen in de kast bij de opening de wacht houdt. De duiven weten het even niet meer. Het lijkt wel of ze denken ‘jammer van die kauwen, want waar vindt je nou zo’n mooie broedplek?’.
Na een uur houden de holenduiven het voor gezien en keert de rust weder. Een kauw knutselt wat met een veertje en op de achtergrond koert een houtduif (5x). Daar zullen de kauwen geen last van hebben want houtduiven maken hun eigen nest. Nou ja, voor zover het bosje takjes waar ze op broeden een nest mag heten. Ik heb het altijd een wonder gevonden hoe een paar houtduiven op zo’n nest eieren kunnen uitbroeden en er ook nog jongen op groot krijgen.
Zouden de holenduiven weer naar binnen gaan als de kauwen het nest verlaten? Wordt het dan toch knokken? Het wordt in elk geval spannend de komende tijd. Blijven kijken dus.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs