Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Tellen tegen de klippen op

Ronald van Harxen, STONE | zondag 27 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 904x

502 meikevers, 475 rupsen, 69 larven en dan nog wat regenwormen, vogels, muizen en wat klein grut. Bij elkaar 1107 prooien sleepten de Winterswijkse ouders de afgelopen week aan. Wat een geweldige klus moet dat zijn geweest!. Voor wie dat zeker ook gold, is het kleine clubje onverwoestbare tellers.

Wat bezielt ze?

Onder aanvoering van ‘opperteller’ Geert (die van de clips) tellen Anjo (die van de blogs), Anneke (Annamaartje) Hansje, Mary en Trudy (woelmuis) al sinds het eerste ei nauwgezet welke prooi er op welk tijdstip binnengebracht wordt. De teller staat voorlopig op 1902. Het aantal uren dat ze eraan besteed hebben, is niet meer te tellen. Hoog tijd hen eens voor het voetlicht te brengen. Wat bezielt ze in vredesnaam? Ik heb het ze gevraagd.

Verslavend

Het is verslavend, dat is wat ze delen. Gekkenwerk af en toe, absurd, maar verslavend. Iedereen is nieuwsgierig naar wat de volgende prooi is en dat maakt dat je blijft doorgaan. Betrokkenheid bij de steenuilen is een andere drijfveer die ze allen noemen. Voor een adequate bescherming is kennis nodig, en prooitellen levert veel kennis op. Maar zeker ook het genieten van de uilen en de beelden: het blijft leuk om de ontwikkeling van de jongen te volgen. Elk jaar levert weer nieuwe verrassingen op.

Enorm veel tijd

Gevraagd naar de tijd die ze erin steken schrik ik me een hoedje van de antwoorden. Ik wist dat het een hele tijdsinvestering vraagt, maar 10 uur per teldag is heel normaal. Het begint bij het per camera downloaden van de halfuurbestanden van de teldag (144 bestanden!), het noteren van de prooien die de kijkers bij Onderzoek hebben doorgegeven en vervolgens het afkijken van de bestanden: versneld doorspoelen, terugspoelen (‘was het nou een rups of toch een larve?’), en het nauwgezet noteren van prooi, man/vrouw, tijdstip, formaat en bijzonderheden. Als er veel grote prooien aangevoerd worden, gaat het sneller dan wanneer er – zoals de afgelopen week – enorme aantallen kleine prooien zijn.

Leuke waarnemingen

Behalve kennis over steenuilen levert het afkijken van de beelden ook andere leuke wetenswaardigheden op. Daarvan zijn veel voorbeelden te noemen, maar die van Geert vond ik wel heel speciaal: “Mieren proberen van alles uit de nestkast te slepen naar hun eigen nest. Ze verdwijnen ermee aan de bovenkant van de kast: vleugels van meikevers, stukjes muizenstaart. Gisteren waren ze de hele dag bezig met een staartje naar het dak te slepen. Elk uur viel het weer naar beneden.”

Bescherming

Bezieling en doorzettingsvermogen, dat zijn wel de sleutelwoorden als ik de drijfveren van het zestal zou willen samenvatten. Als STONE zijn we hen daar ongelooflijk dankbaar voor. Het levert inderdaad veel relevante kennis op, kennis die we proberen in te zetten bij de bescherming. Muizen zijn belangrijk, dat wisten we al, maar welke rol ze precies spelen, wordt steeds duidelijker. En wat te denken van meikevers en rupsen? Met alle onheilspellende berichten over de insectenstand: wat zou de impact zijn op steenuilen als deze niet meer als muizenvervangers zouden kunnen optreden? Daarover later deze week meer.

Literaire overpeinzing

Ik wil eindigen met een korte ‘literaire’ overpeinzing van Trudy Woelmuis die denk ik wel aardig weergeeft wat voor alle tellers geldt.

  Brandende ogen, vermoeide ogen, een draaiend scherm
  Daar komt er weer een, het is een ware meikever zwerm
  De prooi is traag dat is mooi meegenomen
  De rups is ook niet snel en dat snapt een steenuil wel.
  Hij is klein maar dapper en jaagt veel vogels weg
  Getob met schildjes en met poten dwarse kevers.                                                                                                                             Maar het is gewoon zo leuk, telkens weer.

Laat uw waardering blijken!

De likes voor dit blog zijn ditmaal niet voor de schrijver, maar voor het zestal: schroom dus niet en laat weten dat u als kijker hun enorme inzet waardeert!

 

foto: André Eijkenaar


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs