Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een goedgebekte vogel

Claudia Leenders | vrijdag 12 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 206x

De scholekster is niet op z’n mondje gevallen. Ze staan bekend als een van de luidruchtigste ‘stadsvogels’ . Naast deze figuurlijke betekenis valt er ook veel te zeggen over het bekkie van de bonte piet. Wist je bijvoorbeeld dat de snavel van de scholekster nooit stopt met groeien?
Met dank aan @Vogel in de chat. Links M en rechts V.

Je leest het goed. Als de scholekster zijn snavel niet slijt groeit de snavel alsmaar door. Binnen één jaar kan deze wel drie keer zo lang worden! Zo’n te lange snavel zit ontzettend in de weg tijdens het foerageren, het zoeken naar eten. Mocht de snavel echt te lang worden, dan kan het zelfs zo zijn dat eten niet meer mogelijk is. Daarom zijn wij, en de scholekster, heel blij dat de snavel mooi op lengte blijft dankzij natuurlijke slijtage. Tijdens het zoeken naar eten slijt er steeds een stukje van de snavel af zodat deze eigenlijk nooit te lang zal worden. Wat een opluchting!

De snavel verraadt het dieet

Een ander leuk weetje over de scholekstersnavel; de vorm verandert afhankelijk van het dieet en de manier van foerageren. Geen enkele snavel is hetzelfde! Je hebt smalle, puntige snavels, stompe, brede snavels en brede snavels met een scherp puntje. En natuurlijk nog alles wat daar tussenin valt.

Scholeksters die voornamelijk leven van harde schelpdieren zoals kokkels en mossels zijn onder te verdelen in twee groepen; de hamers en de snijders. De hamers openen een schelpdier door deze ‘met grof geweld’ kapot te hameren. Het puntje van de snavel krijgt hierdoor een bot uiteinde. De snijders daarentegen schuiven hun snavelpunt in een kleine opening van de schelp en snijden de sluitspier door. Hun snavelpunt wordt hierdoor heel spits.

Tot slot heb je nog een derde groep; de worm-specialisten. Dit zijn scholeksters die voornamelijk leven op een dieet van zachte prooidieren zoals wormen en emelten. Deze zitten vaak in de grond waardoor de sholekster met zijn snavel diep de grond in moet peuren. Deze beweging slijt de snavel over de gehele lengte af, waardoor deze snavel een smallere vorm krijgt.

Zie ook de duidelijke illustratie onderaan dit artikel.

Ons koppel

Het laatste snavelweetje van vandaag gaat over het verschil tussen de man en de vrouw. Over het algemeen is de snavel van de vrouw namelijk net iets langer, circa een halve centimeter. Dit is natuurlijk lastig te zien vanaf een afstandje, maar op bovenstaande foto, met dank aan @Vogel, is goed te zien dat V duidelijk de langste heeft van ons koppel.

We weten verder dat het paartje op dit dak vooral is omgeven door grasveld en groene natuur. Een oase vol met voedzame regenwormen en ander zacht voedsel. Ze peuren dus vaak met hun snavels diep de grond in waardoor ze wat spitser van vorm zijn. 

Oké, nog een bonusweetje over snavels. Afhankelijk van de voedselspecialisatie verschillen scholeksters sterk in de tijd die ze dagelijks nodig hebben om voldoende voedsel te vinden. Lees hierover in dit interessante artikel van Project CHIRP.

Nog even geduld

Tot slot nog wat cijfertjes. Het broeden is gestart op 27 april. Met een gemiddelde broedperiode van 24 tot 27 dagen kunnen we het eerste kuiken verwachten vanaf 21 mei. Nog 9 dagen, het aftellen is begonnen!

Raakt je geduld op? Kijk deze aflevering van Noord-Zuid-Oost-West terug. Vanaf minuut 5 komen er heel veel scholeksters voorbij. Broedend op het dak, rondrennende kuikens in een wijk, in een vogelopvang, tijdens het ringen en foeragerend op het strand. Echt het kijken waard!

 
Bron: www.chirpscholekster.nl/

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs