Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Kamer 100 is bezet!

Sharon Lexmond | zaterdag 14 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 306x

Beide gierzwaluwen zijn gearriveerd. De eerste iets eerder dan de ander maar gelukkig hebben ze zo te zien hun lange reis vanuit Afrika ongeschonden overleefd.

Monogaam

Gierzwaluwen zijn heel monogaam. Vanaf het moment dat zij geslachtsrijp zijn en een partner vinden, houden zij daaraan vast tot de dood hen scheidt. En dat kan best een poos zijn aangezien gierzwaluwen wel 20 jaar oud kunnen worden. Net als bij menselijke koppels word er ook regelmatig gebekvecht. Op dit filmpje wordt er zelfs even fysiek geweld gebruikt maar gelukkig wordt de ruzie snel weer bijgelegd. Gierzwaluwen zijn vurige types….

 

De wapens van een gierzwaluw

De pootjes van gierzwaluwen worden niet heel erg intensief gebruikt. Bij continue vliegen heb je die pootjes zelfs eigenlijk helemaal niet nodig. Toch zit er ontzettend veel kracht in. 4 teentjes wijzen als een klauwtje naar voren en daar zit een knijpkracht in waar je U tegen zegt. Bij mijn werk in de vogelopvang denk ik zelfs meermaals te hebben gezien dat onze huis-ringer waterige oogjes kreeg nadat een gierzwaluw besloot zijn klauwtje in de hand vast te grijpen. Zéker als dan de gierzwaluw besloot dat hij dat klauwtje voorlopig goed samengeknepen zou houden en voor de zekerheid de grip nog eens wat versterkte... Die pootjes worden ook intensief gebruikt tijdens vechtpartijen en het verjagen van hoopvolle vreemdelingen die op zoek zijn naar nestgelegenheid.

 

Paring op beeld?

Het paren gebeurt over het algemeen in de lucht waarbij de man ook zijn klauwtjes gebruikt om zich aan het vrouwtje vast te klampen. Als deze redenen om de pootjes te gebruiken niet aan de orde zijn, zitten de klauwtjes fijn warm teruggetrokken tussen de buikveren. Bij mijn weten gebeuren de paringen altijd in de lucht. Daarom dacht ik dat de kans vrijwel 0% was dat we dit voor de camera zouden gaan zien. Tòch is meermaals op beelden uit andere gierzwaluwkasten waargenomen dat paringen ook op het nest plaatsvinden! Wellicht gaan we dat dus tòch zien! 

 

En nu maar wachten op eitjes!

Het klauwtje is hier goed te zien

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs