Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Jonge kuikens in het mandje foto Collectief Eemland

Door Marcel Vedder

Een schaaltje eieren voor ná pasen

Marcel Vedder | zaterdag 16 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 315x

Weidevogelvrijwilligers zoeken en markeren nesten op het boerenland. Vooral op maisland is de planning strak. En dit is nou juist de plaats waar de kievit het liefst vertoeft..
mandje overgezet naar grasland Foto Collectief Eemland

Boerenlandvogels

Als boer op het lage, natte veen spreek ik uit automatisme meestal over weidevogels. Bij ons in de polder vindt je namelijk vooral grasland, vaak ook met koeien. Weides dus. Maar dit dekt de lading niet. Vooral op maisland barst het nu en dan van de kieviten en ook hun nesten maken ze graag op het -voor ons- nog troosteloze onbewerkte kale land. De duiding die "Beleef de lente" gebruikt is dus veel beter: Boerenlandvogels, die op alle soorten boerenland voorkomen.

Vos

"Onze kievit" startte haar leg op 27 maart en het gaat nog steeds goed. Ze heeft door de sneeuw heen gebroed en ondanks dat een vos wel is gesignaleerd is het nest nog steeds intact! Met een broedtijd van ongeveer 4 weken is het ongeveer nog ruim een week voordat de eieren uitkomen. We zitten dan in de laatste week van april.

Maar één kans

Wat ook op stapel staat in de laatste week van april en begin mei is het klaarmaken van het maisland. Mais verbouwen is een nauwkeurig project en daarbij: Je hebt maar één kans. Anders dan bij gras heb je géén tweede en derde of meer snedes om een eventuele matige eerste goed te maken. Zo komt het dus dat wanneer velen proosten op ZKH Willem Alexander, veel boeren druk zijn op het maisland. Vanuit de boer geredeneerd zit de kievit dus in de weg, en als de jongen al uit zijn en rondrennen weet je al helemaal niet meer wat je ermee aan moet. Vooral in het laatste geval is het risico groot dat jongen worden ondergeploegd omdat ze zich drukken bij gevaar.

Schaaltjes

Gelukkig zijn daar onze vrijwilligers, die ook in de weer zijn om legsels op bouwland in schaaltjes te leggen. Hierbij worden de eitjes samen met het nestje en omringende aarde in een mandje/schaaltje gelegd. De kievit kan hierna gewoon door broeden. Zodra de boer gaat ploegen kan het nest worden opgepakt en na bewerking weer worden teruggelegd. De kievit heeft hier geen enkel probleem mee.

'Smokkelen'

Gevaarlijker is het als de jongen uit lijken te komen voordat de bewerking start. Als dit de verwachting is is het verstandig om het nest het maisland uit te "smokkelen". Als het schaaltje steeds 2 meter wordt omgelegd is gebleken dat de kievit gewoon weer terug komt om te broeden. Zelfs over de sloot is geen probleem. Op die manier komen de jongen uit in veilig grasland en is er niets aan de hand.

Wintervoorraad

Ik hoor u denken dat het veel beter is om de boel met rust te laten en de natuur zijn gang te laten gaan, maar zo is het nou eenmaal op het boerenland. In het woord "boerenlandvogel" zit immers niet alleen "vogel" maar ook "boer". En die boer heeft nou eenmaal ook de taak om wintervoorraad voer te maken voor zijn koeien.

In de week van 18 april zal de loonwerker starten met werkzaamheden op het maisland waar onze "beleef de lente" kievit zit te broeden. Na dit weekend zal haar nest dus op een schaaltje worden geplaatst en mogelijk worden verplaatst. Uiteraard blijft ze te volgen op www.beleefdelente.nl.

 

verplaatsen legsel collectiefeemland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs