Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Ooievaar heeft het nakijken

Arda van der Lee, STORK | donderdag 15 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 977x

Deze week waren er kapers op de kust. Het nest moest met veel gedreig en geklepper verdedigd worden. De overvliegende soortgenoten waren kennelijk zo onder de indruk, dat ze het maar opgaven. Maar er zijn ook andere kapers van ooievaarsnesten, die wel succes hebben.
foto Arda van der Lee

Want toen ik laatst een foto, die ik in Lelystad had gemaakt, goed bekeek, zag ik niet een wit, maar een grijsbruin kopje boven de nestrand van één van nesten in de hoogspanningsmast.

Je kan ze bijna niet missen als je door Flevoland rijdt, de hoogspanningsmast(en) langs de A6 bij Lelystad met een tiental ooievaarsnesten. Op een aantal nesten zijn de eerste eieren gelegd en zitten de ouders te broeden. Maar niet alleen ooievaars.

Deze ooievaar heeft het nakijken. Een paartje nijlgans heeft bezit genomen van het grote nest. Deze Afrikaanse soort breidt zich steeds verder uit over Nederland, nadat enkele van hen als siervogel wisten te ontsnappen. Tijdens de broedperiode, die al in januari begint en piekt in april, worden niet alleen nesten van ooievaars gekraakt, maar ook buizerds en haviken worden van hun nest verdreven. Ze maken hun aanwezigheid met luid geroep en gesis kenbaar en verdedigen het nest fel. Mede daarom staat de nijlgans op de nominatie om als ongewenste exoot te worden bestempeld.

Maar ja, deze ooievaar schiet daar niet veel mee op. En of het nest dat hij er nu maar naast is gaan bouwen, ooit een veilige plek voor eieren en jongen wordt?

 

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs