Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Jonge Oehoes kunnen de eerste weken niet zonder hun moeder (Gejo Wassink)

Door Gejo Wassink

Vijf, zes, zeven..... het duurde wel even!

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | vrijdag 9 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 750x

Op 7 april om 20:36 u. werden er riedeltjes gehoord uit een ei. En op 8 april zagen we om 17:19 u. de lege eischalen...... het eerste jong was er na 36 dagen broeden (pas na het tweede ei werd er volop gebroed).
Wanneer jonge oehoes 4 weken oud zijn kunnen ze geringd worden (Gejo Wassink)

Hulpeloze kuikens

 Nadat  jonge oehoes uit het ei kruipen, zijn het maar hele kleine beestjes die zonder de warmte van hun moeder niet zouden overleven. Ze hebben al wel wit dons, maar her en der is ook nog wel wat naakte huid te zien. Het donsjasje zal echter snel dikker worden. Maar de eerste weken zal moeder Oehoe voortdurend bij haar kroost blijven. De oogjes zijn de eerste dagen nog dicht.

 

Verdubbeling van gewicht

 Wanneer een jong oehoetje zo’n 5 dagen oud is, weegt het rond de 130 gram. De oogjes zijn dan ook open. Op een leeftijd van 10 dagen wegen ze ruim 280 gram. Een ruime verdubbeling van het gewicht dus in 5 dagen tijd. Na twee weken bedraagt het gewicht al zo’n halve kilo. Wanneer ze 4 weken oud zijn wegen vrouwtjes al meer dan een kilo. Mannetjes zijn iets lichter.

 

Weglopen

Na die 4 weken kunnen de jongen ook al uitstapjes gaan maken buiten het nest. Op Beleef de Lente hebben we geluk dat bijna de hele bovenkant van de bedstee te zien is. We zullen dus lang van de kuikens kunnen genieten. En ook wanneer ze de hooizolder opvliegen zullen we hun kapriolen nog kunnen volgen met camera twee.


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs