Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Uil in kuil = ei!

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 25 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 540x

Het hing al in de lucht, de voortekenen waren er al een paar dagen. Vanochtend om 8:37 uur was het zover: het eerste ei! Met pas 25 maart op de kalender kunnen we spreken van een heel vroege legselstart.

De vele paringen, de overduidelijke nesteldrang (kuiltje graven en proefzitten), de verwennerij van man met voedzame muizen: allemaal een opmaat naar het leggen van het eerste ei.

Terwijl man rustig zijn ontbijtje wegwerkte en toekeek, perste vrouw haar ei uit. Na een kleine tien minuten was het voor ons zichtbaar toen vrouw even opstond. Vervolgens bleef ze tot begin van de middag in de kuil op haar ei.

Dat ze een groot deel van dag en nacht van haar ei is, is overigens geen probleem. Zolang het legsel niet compleet is, doen steenuilenvrouwen aan parttime broeden. Het serieuze, voltijds broeden laat dus nog even op zich wachten. Dit heeft geen nadelige gevlogen voor de levensvatbaarheid van het ei, dat tot het echte broeden begint in een soort standby-modus verkeert.

 

Vroeg? Jazeker!

Ronald schreef in zijn blog vorige week al dat we met een vroege dame te maken hebben, die de laatste twee jaar ook al eind maart haar eerste ei legde (31 en 30 maart). Vandaag heeft ze zichzelf overtroffen door nog eens vijf dagen eerder te leggen.

25 maart is zo’n drie weken vroeger dan de gemiddelde steenuilenvrouw, die haar eerste ei doorgaans rond half april legt. Het langjarig gemiddelde ligt zowel landelijk als in ons onderzoeksgebied op 17 april, om precies te zijn.

Normaliter starten steenuilen in ons land slechts mondjesmaat met de eileg voordat april op de kalender staat. Áls er al voor 1 april begonnen wordt, dan gaat vaak om de laatste twee dagen van maart. In een gemiddeld jaar zijn minder dan 5% van de legsels maartstarters. Alleen in het extreem warme, uitzonderlijke voorjaar van 2014 begon ruim 20% van de steenuilenvrouwen al voor april te leggen, en lag de gemiddelde legselstart met 7 april maar liefst tien dagen vroeger dan normaal. Maar ook in het vroege jaar 2014 behoorde 25 maart landelijk tot de vroege legselstarts.

In ons eigen onderzoeksgebied kennen we maar twee nesten waar in het verleden vroeger werd gelegd dan 25 maart: een legselstart op 21 maart en een op 23 maart. Beide keren, inderdaad, in 2014.

 

Weekplanning en vooruitzichten

Nu het eerste ei gelegd is, kunnen we met enige voorspelbaarheid vooruit blikken. Handig om even uw agenda er bij te pakken.

Hoeveel eieren er worden gelegd is koffiedik kijken, maar laten we gemakshalve eens even uitgaan van drie, net als in voorgaande jaren. Met de wetenschap dat de tijdsduur tussen het leggen van twee opvolgende eieren gemiddeld ongeveer 54 uur beslaat, kunnen het tweede ei zaterdagmiddag verwachten en het derde ei maandagavond.

Het uitkomen van de eieren is ook altijd een spannend moment om naar uit te kijken, dat niemand wil missen. Hoewel we natuurlijk voorzichtig moeten zijn om te veel op de zaken vooruit te lopen, is het toch raadzaam om onder voorbehoud vanaf pakweg 25 april uw agenda leeg te maken, beeldbel-afspraken met vrienden en familie af te zeggen (uw laptopscherm is immers exclusief gereserveerd voor de steenuil!), verlofdagen op te nemen en eventueel oppas te regelen voor de (klein)kinderen.

 

En we hebben een winnaar!

De traditionele ei-poll was nog geen week gesloten. Veel kijkers hadden een gokje gewaagd. Onze steenuilenvrouw kennende, voorspelden veel deelnemers een datum in de laatste week van maart. Maar er kan natuurlijk maar één de winnaar zijn. En dat is “Oma Nel America”! Oma Nel zat er met haar voorspelling op 25 maart om 5:28 uur slechts 3 uur en 9 minuten naast. Klasse. We hebben dan ook wel te maken met een routinier, een doorgewinterde BdL-watcher en stamgast van het clubhuis. Knappe prestatie Oma Nel, van harte gefeliciteerd met je verdiende eeuwige roem!  

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs