Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Wanneer gaan we eieren zien?

Bernice Goffin | woensdag 17 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 546x

Nog steeds paart ons kersverse koppel regelmatig. Maar waarom zijn er dan nog geen eieren? En wanneer kunnen we die eieren dan wél verwachten?
Veel paringen? Nee hoor, het worden er nog meer!

Het moet nog wat intiemer

We zien momenteel enkele paringen per dag. Dat lijkt in onze mensentermen misschien veel, maar zoals Ben al in een eerder blog beschreef, paren kerkuilen vlak voor de leg van het eerste ei circa één keer per uur. Hieraan kunnen we dus zien dat het eerste ei er in ieder geval in de eerste 1 à 2 weken nog niet aan zit te komen. Daarvoor moet de paringsfrequentie echt nog wat omhoog.

 

Liefde gaat door de…

De volgende vraag is dan: wanneer gaat die paringsfrequentie omhoog? Vorig jaar zagen we het aantal paringen gelijk flink toenemen vanaf het moment dat het mannetje prooien aan het vrouwtje ging geven. Als dat geen bewijs is dat liefde door de maag gaat, weet ik het ook niet meer! Na de meeste prooioverdrachten vind er gelijk een paring plaats en we zullen ook zien dat wanneer de prooiaanvoer goed op gang komt, het vrouwtje de nestkast steeds minder verlaat, ook ’s nachts. Dat zijn allemaal signalen dat het eerste ei in aantocht is. Vorig jaar zat er tussen de eerste prooioverdracht (8 april) en de leg van het eerste ei (21 april) 13 dagen. Na het begin van die prooioverdrachten wordt het dus aftellen.

 

Uilengeduld

Dan krijgen we de vervolgvraag: wanneer kunnen we de eerste prooioverdracht verwachten? Dat ligt helemaal aan man kerkuil. Wij zitten ongeduldig te wachten achter het scherm en hebben misschien het gevoel dat het maar snel moet gebeuren, maar de kerkuilen weten precies wanneer ze het beste kunnen beginnen met de prooiaanvoer en daarmee de eileg. Dat hangt samen met de muizenstand: pas als er genoeg muizen zijn, weten de uilen dat er genoeg voedsel is om kuikens groot te brengen en zal de prooiaanvoer op gang komen.

 

De show stelen

Tot die tijd is het helaas dus nog even geduldig wachten. Daar zijn wij misschien niet zo goed in, maar de uilen wel: die hebben het prima naar hun zin in afwachting van hét perfecte moment. Misschien dat ze het wel expres zo plannen: als ze nog eventjes wachten met eieren leggen, zijn veel van de andere Beleef de Lente-soorten al uitgevlogen wanneer de kerkuilkuikens opgroeien. Dan staan zij maximaal in de spotlight! We hebben jullie wel door hoor!

Wachten op de muizen... Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs