Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

“Alles wat liefelijk is en welluidend”

Roos Tol | woensdag 10 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 696x

Wat was het stil. November, december, dan gaat de nacht over in de dag met nauwelijks vogelzang. Een roodborstje parelt zacht wat voor zich uit. Vanuit dichte begroeiing klinkt een winterkoninkje. Soms een alarmkreet.

Vanaf zo’n beetje de laatste week van december begint de voorjaarszang. Er is weinig zo ontroerend, vind ik, als de eerste jubelzang van lijsters en merels. Als alles nog donker is en kaal, ja je hoort ze wel maar je ziet ze niet. Maar je weet: de lente komt, het licht keert terug. De vogels bakenen hun territoria af, lokken een vrouw. Eerst aarzelend en één voor één, en dan, hoe dichter bij zonsopkomst, méér en méér, aanzwellend tot bij dag het volledig orkest is losgebarsten. Fantastisch!

Het Grote Herkennen

Ja en dan… de grote vraag: wat hóór ik daar? Die eerste eenzame voorzanger, dat gaat nog wel. De trommelaars, ratelaars, brommers; lukt best. Maar dat hele bonte orkest? Waaronder ook nog imitators? En vaak zonder dat je de zanger kan zien? Of die valt in de categorie “kleine bruine vogeltjes”?

In de tijd van Dr. Jac. P. Thijsse (1865 – 1945), aan wiens werk “Vogelzang” de titel van dit blog ontleend is, kwam de grammofoon op, waarmee geluid kon worden opgenomen en afgespeeld. Een geweldige revolutie en heel wat handiger dan de omschrijving van vogelgeluiden zoals je ze tegenkomt op papier.
Neem nou deze, hoe klinkt de fitis?
“Zang helder, dalende reeks van mooie fluitende klanken, alssuu-suu-suu wie-wie-wie tuui-tuui-tuui sie-sie-swie-suuu (plusminus 3 seconden)” *

Na de grammofoonplaten kwam de cassetteband en de CD, al heel wat comfortabeler. Ondertussen zijn er vogelherkenningsapps, die steeds beter worden. Gewoon, voor op je smartphone.

Dát is leven

De beste manier om vogelgeluiden te leren herkennen, zo zeggen mij doorgewinterde vogelaars, is oefenen, oefenen, oefenen. Bijvoorbeeld te beginnen bij de vogels van deze vijver. Even boven het webcambeeld klikken op de Vogelgids en je komt bij volledige beschrijvingen inclusief geluid.
Vergelijk dan eens de merel met de lijster. Luister naar het roodborstje. Zoek de keep op. Vogel voor vogel kun je je herkenningsvaardigheden opbouwen.
Het kost tijd en moeite, dat is waar. Maar het verrijkt je leven, de wereld om je heen. Zien, horen, herkennen. Mooi man!


* Handboek Vogels van Nederland /Luc Hoogenstein en Ger Meesters


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs