Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Wim Bovens

Door Marlon de Haan
Beleef de Lente

Het verenkleed

Marlon de Haan | woensdag 13 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 933x

Wat gaat het hard! De jongen zijn bijna twee weken uit. De kuikens zijn nu nog witte pluizenbollen, maar blijft dat nog voor lang?
Gemaakt door Jan van Dijk, 2005.

De vier torenvalken zijn gelukkig gezond: hongerig en beweeglijk. Pa en ma kunnen niet snel genoeg komen met het eten; het zijn bijna groeiende pubers. Het voeren gaat hopelijk door en dat zien wij naast het groeien terug in het verenkleed.

Vanaf een dag of 15 kunnen wij waarschijnlijk de bloedspoelen tevoorschijn zien komen. Dit zijn een soort beschermhoesjes waarin de veer zich ontwikkeld. Zodra de veer gaat groeien pelt de bloedspoel langzaam af, als het ware of een appel wordt geschild. Het mooie verenkleed zie je dan langzaam tevoorschijn komen.

Soms kan je bij jongen zien welk geslacht ze hebben. Dit is bij de torenvalk heel erg lastig en wij zullen de jongen niet van dichtbij genoeg zien om het verschil in geslacht te kunnen bepalen. Als je het wel zou kunnen zien, dan moet je kijken naar het patroon van de zwarte strepen en de blauw/grijze dekveren in de staartveren (zie afbeelding hierboven).

Als de jongen uitvliegen rond dag 31, hebben ze een mooi verenkleed. Pas vanaf september gaan ze ruien naar het volwassen kleed. Dan weet je pas echt zeker wat het geslacht is van de torenvalk.

Mocht je meer willen weten, kan je hier meer informatie vinden.

Wist je trouwens dat je in nestjongen een flink verschil kan meten in het gewicht? Vrouwelijke jonge torenvalken kunnen rond de 250 gram zijn terwijl de mannelijke torenvalken op hetzelfde moment maar 225 gram wegen!

Groeicurve van torenvalken. Bron: Handleiding veldonderzoek roofvogels (Bijlsma, 1997).

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs