Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Strak in het verenpak

Pieter van den Assem | zaterdag 18 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 848x

Mevrouw kerkuil wordt dagelijks verwend met een vers gevangen muisje, maar hoe krijgt man kerkuil het telkens voor mekaar om zo’n sluw klein muisje te vangen? De kerkuil is een geslepen jager die zich in zijn element voelt als het nacht is.
Foto : EJB

Elk veer vertelt een 'veer'haal

Veel uilen zijn van top tot teen aangepast aan hun manier van jagen, want veel succes in hun jacht betekent veel prooien en die zorgen weer voor een betere overlevingskans van het nageslacht. Een karakteristieke eigenschap van uilen is hun verenkleed en dan met name de veren. Uilenveren zijn tot in de detail aangepast aan het jachtgedrag van deze ruisloze geslepen jager.

Uilenveren zijn te herkennen aan de geraffelde verenrand, als men beter kijkt naar de veren kan dat een inkijk geven in de levensstijl van de soort. Is de verenrand glad en strak? Dan zal dit een vogel zijn die snel kan vliegen om bijvoorbeeld gevaar te ontlopen. Is de veer en verenrand glad en vettig? Dan zal dit een vogel zijn van vochtige gebieden.

De geraffelde verenrand is een indictatie dat het van een uil is, kerkuilen komen weinig in contact met roofdieren omdat ze met name in de nacht jagen. Om in de nacht te kunnen jagen moet hun gehoor superieur zijn, maar je moet ook zo stil als een muis kunnen zijn. Uilen zijn als ze vliegen, door hun geraffelde verenrand, niet te horen en daarmee kunnen ze goed een muis verrassen.

In het vet

Een verzorgd verenkleed is dus van essentieel belang, maar hoe onderhoud je nu al die veren? Een veer moet goed tegen regen kunnen, maar mag ook zeker niet te vettig zijn, anders plakken alle veren aan elkaar natuurlijk. Kerkuilen verzorgen hun verenkleed erg goed, op het prachtige filmpje van Ed is goed te zien hoe ze te werk gaan.

Met haar snavel gaat ze stuk voor stuk de veren langs ter inspectie. Ook wordt gebruikt gemaakt van de vetklieren op de onderkant van de ’rug’. Door met de snavel langs deze vetklier (die tevens bedekt is met veren en niet te zien is) te gaan wordt het verder over de veren gesmeerd, hierdoor zal de uil warm blijven en raakt het minder snel doorweekt.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs