Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

In de greep van 'ons' nest

Meino Zondervan, It Fryske Gea | dinsdag 17 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 745x

Of we nou willen of niet, we kunnen er niet omheen. Het houdt ons allen in de greep. Er wordt verzameld, geordend en geknokt door drie partijen in de strijd om 'ons' nest. De spanning is te snijden en toch… zijn er twijfels.

Déjà vu naar vorig jaar

Eén van de webcamhelden is de indrukwekkende zeearend. Die dikke balen veren kwamen dit jaar al geregeld langs voor de camera’s. Ze deden er zelfs kunstjes, met veel lawaai en bombarie, terwijl ze elders een ander groter nest in aanbouw hadden. En ondertussen voerden de haviken felle aanvallen uit en hoorde je die klieren bijna letterlijk lachen. De groene specht zou het niet veel beter kunnen. Het roept déjà vu gevoelens op van vorig seizoen.

Nieuwbouwwoningen buiten zicht

De havik en zeearend lijken dit seizoen een soort liefde-haat verhouding te hebben. Daarnaast is er nog de buizerd die komt kijken wanneer er een time-out is tussen deze kemphanen. Terugdenkend aan vorig jaar gaat het dit seizoen allemaal anders. Toen wisten we op dit moment namelijk nog niet dat de zeearenden drie kilometer verderop een nieuwbouwwoning hebben, waarmee ze eind 2019 al begonnen met bouwen. Ook wisten we toen niet dat de haviken een gloednieuwe horst hebben gebouwd op een locatie vlakbij het oude zeearendsnest (het nest in die dode boom immers, die de stormen niet heeft overleefd). Dit wetende lijken onze camerahelden dit jaar voorspelbaarder, minder verrassend en hiermee ook de activiteiten voor de nestcams. Of ben ik nu te voorbarig?

Terugblik op luchtaanval

Dan maar even terug naar vorig jaar. Terug naar een bezoek aan dat zeearendsnest in die beruchte dode boom, vlakbij onze nestlocatie. Hier mocht ik toen assisteren en meekijken op het nest via een camera op een hele lange uitschuifbare stok. Sip (medewerker It Fryske Gea) en Ruurd Jelle (natuurfilmer) waren ook aanwezig. De beelden lieten ons zien dat er één jong op een half verwaait nest zat. Ook zag je op de gemaakte film dat één van de havik ouders een gerichte luchtaanval inzette en het zeearend-jong haast van het nest af beukte. Spectaculaire beelden, waarbij het gelukkig goed afliep. Pas nadat het jong was uitgevlogen is het nest uit de boom gewaaid.

Onvoorspelbare tijden

Of we nou willen of niet, het is momenteel erg rustig op ‘ons’ nest. Sip weet vanuit het veld te melden dat het havik mannetje druk bezig is met materiaal verzamelen en ordenen op het vorig jaar gebouwde nest. En dat de zeearenden drie kilometer verderop serieuze plannen hebben.

We kunnen er niet omheen, maar toch blijft de natuur onvoorspelbaar. Als er twee vechten om een been… wie weet gaat de buizerd er mee heen.

Het houdt ons allen in de greep. Het Coronavirus heeft ook één van onze teamleden te pakken. Vanaf deze plaats veel sterke en beterschap voor een ieder die is getroffen en laten we hopen dat er snel een einde komt aan hetgeen ons allen in de greep houdt. De keerzijde van het Coronavirus is dat veel mensen thuis zijn en de strijd om ‘ons’ nest kunnen volgen… hoe ziek het ook klinkt.


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Nijlgans Alle Beleef de Lente blogs