Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Foto André Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Legenestsyndroom!

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 20 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 952x

Mijn ochtendritueel: zet mijn laptop aan en log in bij Beleef de Lente. Waarom ik niet verbaasd ben om Man en Vrouw kerkuil samen in de kast aan te treffen? In het blog van dinsdag melde ik al dat de omstandigheden goed zijn voor een 3e legsel.
Foto André Eijkenaar

Glazenbol

Nee, geen glazen bol, het is bekend van de kerkuil dat als er voldoende voedselaanbod is, lees muizen, dat de kerkuilen meerdere broedsels per jaar kunnen hebben. Dit is zo’n jaar. We zien op de beelden dat er nog steeds veel muizen zijn. Man kerkuil brengt een muis en er volgt een paring. Niet bij elke paring, maar wel regelmatig. Kijk ook eens bij de laatste clips. De paringen zijn veelvuldig waar te nemen op het moment van schrijven zijn er vandaag al twaalf waargenomen. In een top jaar met meerdere broedsels kunnen er in december nog kerkuilen geringd worden.

De geschiedenis herhaalt zich

Zoals in het begin van het seizoen 2019 zien we het zelfde beeld: hofmakerij gevolgd door een paring. Vrouw maakt van de braakballen klein een zacht bedje om weer eieren op te leggen. Een tip: lees de oude blogs nog een keer door.

De jongen verblijven in de buurt van de nestkast

Ik zie dat kijkers hier vragen over hebben, ook hier heb ik in het vorige blog uitleg over gegeven, lees dit nog een keer na. De jonge kerkuilen zijn in de buurt van de kast en verblijven waarschijnlijk gewoon in of in de buurt van de kapschuur en worden nog steeds gevoerd, maar gaan ook steeds meer zelf op jacht. Dit is normaal gedrag van kerkuilen bij het groot brengen van jonge kerkuilen. Uit eigen ervaring weet ik  een plek waar twee nestkasten vlak bij elkaar zijn. Weliswaar elke kast in een ander gebouw, waar de man de jongen voert in de ene kast en de vrouw in de andere kast al weer op eieren zit waar de man haar ook voorziet van voedsel.

Tot slot

De stream van de kerkuil bij Beleef de Lente blijft open tot 31 juli en tot die tijd verzorgen wij in een lagere frequentie de blogs. De clipmaker is inmiddels op vakantie, echter clipmaker Nella blijft de kijkers trakteren op prachtige clipjes. Er is volop activiteit bij de kerkuil, reden genoeg dus om te blijven kijken en nog even te genieten van de beelden. Ik zag ook nog een vraag of de beelden na 31 juli nog te volgen zijn via It Fryske Gea. Het antwoord is nee. Als Vogelbescherming de stream uitzet, dan is het in Alde Feanen ook offline.

 

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs